in

Stadion helyett – A győri fejlesztések több mint 130 milliárd forintot érnek

Nagy pénzről van szó

A győri fejlesztések több mint 130 milliárd forintba kerülnek

A Modern városok program keretében meghirdetett győri fejlesztések forrásigénye várhatóan meghaladja a 130 milliárd forintot – mondta a Miniszterelnökség megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón a győri városházán.

Simon Róbert Balázs hangsúlyozta, hogy a tavaly április 28-án Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt megállapodás 18 győri fejlesztési elemet tartalmaz a közlekedést, a turisztikát, a kulturális infrastruktúrát, az egészségügyet, a felsőoktatást és a szabadidős tevékenységeket érintve.

Tavaly 410 millió forintot fizetett ki a kormány a Xantus János Állatkert átfogó fejlesztésének előkészítésére, a megvalósítás első ütemére pedig idén 678 millió forintot. Az új strandfürdő megújításához várhatón tavasszal kap támogatást a város, míg a Győri Nemzeti Színház és környezete megújításához a felújítás előkészítésére napokon belül 1 milliárd 55 millió forintot kapnak.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester azt hangoztatta, hogy a fejlesztési elemek hosszú távon határozzák meg a város fejlődési irányait.

Az egyes fejlesztési elemeket részletezve elmondta, hogy jó ütemben halad az észak-nyugati útgyűrű és az új, kétszer kétsávos Duna-híd előkészítése, a megvalósíthatósági tanulmány 2018 végére, 2019 év elejére készülhet el. Tízmilliárd forintos beruházás lesz a belső keleti elkerülő út új Duna-híddal való összekötése mintegy három kilométer hosszan. Ehhez kapcsolódóan a látványtervek már készülnek és folyamatban van a tervezési, engedélyezési eljárás. A kivitelezés 2021-22-re fejeződhet be.

Az autóbusz-pályaudvart és a vasútállomást is érintő belvárosi közlekedésfejlesztésre a tanulmány 2018-2019-ben készül el, a kivitelezés 2021-ben kezdődhet meg.

A leendő sporthotel edzőtáborokhoz nyújt majd segítséget, de egy kis rehabilitációs központot is kialakítanak benne – folytatta a polgármester.

Még kérdéses, hogy az új kiállítási és konferenciaközpontban kap-e majd helyet a Győri Filharmonikus Zenekar. Borkai Zsolt szerint ez gazdasági kérdés és egyelőre még folynak róla a tárgyalások.

A színház és környezete felújítása 2019-ben kezdődhet el, ahogy az új mentőállomás kivitelezése is 1,8 milliárd forintból és az új parkoló kialakítása a kórháznál 2 milliárd forintból.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a 8311-es út megújítása még idén elkezdődik, a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárút tervezési folyamatát pedig csütörtökön zárják le, és utána indul a közbeszerzési eljárás.

Kitért arra is, hogy a Széchenyi István Egyetemen a digitális fejlesztési központ szeptemberben kezdi meg majd a működést.

Simon Róbert Balázs kiemelte, hogy a Modern városok program több mint 250 projektet tartalmaz mintegy 3500 milliárd forint értékben. A fejlesztések részben hazai, részben európai uniós forrásból valósulnak meg. A program megvalósítása jó ütemben halad mind a 23 megyei jogú városban – közölte az államtitkár, majd hozzátette, hogy eddig több mint 600 milliárd forintot fizetett ki a kormány, és 155 projekt kezdődött el. A tervek szerint valamennyi projekt 2022-ig elkészül.

(MTI)

 

(forrás:www.kormany.hu)

Nem stadion! – Egy nap alatt diagnosztizálhatóak lesznek majd a daganatos betegek

A csehek se kérnek belőle! – Babis: „A kvóta működésképtelen és megosztja Európát”