in ,

Se Magyar Györgynél, se Hellernél nem számítanak az elvek – Heller szerint mindegy, hogy hiteles-e a Jobbik

A holokauszttúlélő álláspontja szerint a párt már nem is rasszista

Heller szerint mindegy, hogy hiteles-e a Jobbik

A holokauszttúlélő álláspontja szerint a párt már nem is rasszista
Újfent a Jobbikkal való összefogásra szólított fel Heller Ágnes, aki a Mandinernek adott interjú után a Magyar Narancsnak is felvázolta elképzelését. Az egykori marxista filozófus meggyőződése szerint ugyanis minden ellenzéki pártnak – beleértve a Jobbikot is – össze kell fognia ahhoz, hogy a Fidesz elveszítse a jövő évi választásokat.

– Mindenki pontosan tudja, mi a győzelem vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben.

Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze – mondta Heller Ágnes a Magyar Narancsnak adott interjúban. A marxista Lukács György tanítványaként elhíresült filozófus, aki négy éve még óva intett a Jobbiktól, ma azt mondja: a helyzet is, a párt is megváltozott. Szerinte a Jobbik nem volt neonáci párt, szélsőjobbos és rasszista ugyan igen, de most nem az.

Fotó: MTI

A filozófus kizárólag attól retteg, hogy a Fidesz nem négy, hanem tizenkét évig marad hatalmon

– Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszttúlélő, és nem ők!

Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni – hangsúlyozta Heller Ágnes, aki Vona Gáborék néppártosodásról úgy vélekedik, nem kell feltenni a kérdést, hiteles-e, helyette azt kell megfontolni, le akarják-e váltani az emberek a Fideszt. Kompromisszumra van szükség, mondja, különben nem négy, hanem 12 évig marad a mostani kormánypárt. „Vagy 37-ig, mint Mugabe” – tette hozzá.

Heller Ágnes az elmúlt napokban több médiumnak is felvázolta politikai elképzelését. A Hír TV-nek arról beszélt, nem ért egyet a Jobbikkal, de ez nem érdekes, a lényeg, hogy a „zsarnoki Fideszt” leváltsák. Arra a felvetésre, hogy egy Jobbikkal való összefogás után hogyan nézne ki a kormányzás, Heller Ágnes azt válaszolta, hogy ezen ráérnek majd azután elgondolkozni, ha már megnyerték a választást.

Heller egyébként már ez év elején bedobta a Jobbikkal való együttműködés-kártyát, amikor az ATV-ben közölte: a velük való összefogás az egyetlen járható út.

Szavaival összecseng az, amit Mérő László matematikus-pszichológus ír a tegnapi HVG-ben megjelent Tájkép kampány előtt című írásában. A szerző a következőkkel lepi meg a balliberális olvasótábort: „Látok jeleket arra, hogy a Jobbik pálfordulása lehet hiteles.

Ahogy a Fideszt megrontotta a szabad rablás lehetősége, a Jobbikot megnemesítheti a történelmi lehetőség, hogy közreműködhet az ország rendbetételében, jólétének megalapozásában – és ha ennek útja az Európához tartozás, hát akkor úgy, európai stílusú radikális jobboldali párttá válva.”

A 2006-os rendőrterrort megkérdőjelező Heller Ágnes ötletére Toroczkai László, a Jobbik alelnöke akkor lapunknak azt mondta: „Én vagyok a garancia arra, hogy ez nem történik meg. Gyurcsány Ferenc világosan megmondta, hogy egy olyan párttal, amelynek Toroczkai László az alelnöke, soha nem tud összefogni.”

Úgy tűnik, Heller vágya nem talált süket fülekre a Jobbikban. A baloldali szavazók felé kacsingató Vona Gábor nemrégiben a Spinoza Házban beszélgetett Rangos Katalinnal, a Klubrádió volt műsorvezetőjével.

A zsidó kultúrházban a párt elnöke tisztára mosta a pártot, közölte, hogy neki a Gárda semmit nem jelent, Orbán Viktor tőle jobbra áll, végül azt kérte a jelen lévő balliberális értelmiségtől, higgyék el neki, hogy ő és a Jobbik is megváltozott, hiszen mindenkinek meg kell adni a jogot arra, hogy megváltozhasson.

A Jobbik pedig, amely eddig határozottan elzárkózott minden nemű koalíciótól, ma ott tart, hogy azért az LMP-vel és a Momentummal csak összefogna. Toroczkai azonban leszögezte: ő biztosan nem lesz egy Jobbik–LMP–Momentum által alkotott kormány tagja, és ilyen szövetség kötéséről az elnökségi ülésen nem is született döntés.

Vonáék jelentik a fenyegetést

Az európai zsidók jövőjéről tartott szerdai budapesti konferenciával foglalkozott több izraeli lap, kiemelve, hogy a szervezők szerint a Jobbik előretörése jelenti a legnagyobb veszélyt Magyarország zsidó közösségére nézve.

A Jewish Chronicle hetilap azt emelte ki, hogy a zsidókat két oldalról éri fenyegetés: a Jobbikhoz hasonló, szélsőjobboldali politikai pártok részéről és az újonnan befogadott migráns közösségek iszlamista tagjai felől.

A lap egy másik cikkében Latorcai Csaba helyettes államtitkárt idézte, aki szerint Nagy-Britanniában több az antiszemitizmusra visszavezethető támadások száma, mint Magyarországon.

(Gabay Dorka, magyaridok.hu)

Jurák Kata – Hazugságkoktél, ahogy Soros szereti

Hogy a kereszteket kiretusáló Lidl érezze a törődést – Kőkeresztet állítanak fel Csepelen a LIDL áruházzal szemben