in , , ,

Rettegnek a liberálisok: Orbán, Kurz, Seehofer, Salvini, Kaczynski

Na, ugye.

A La Repubblica című olasz balközép napilap az Európai Néppárt (EPP) „orbanizációját” elemezte csütörtökön, míg a francia konzervatív Le Figaro arról cikkezett, hogy Franciaország budapesti nagykövetének visszahívása a francia diplomácia Orbán-jelenséggel szembeni megosztottságára világít rá.

A La Repubblica cikke szerint a kelet- és nyugat-európai szuverenista politikusok a brüsszeli paloták bevételére készülnek a 2019-es európai parlamenti választásokon. Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár, Horst Seehofer német belügyminiszter és Matteo Salvini olasz belügyminiszter közös célja „lebontani” az Európai Uniót a nemzetállamok és a szuverenista ideológia javára.

A cikkíró szerint Orbán Viktor egyre inkább „jobbra tolja” az Európai Néppártot a lengyel Jog és Igazságosság párt, a bajor Keresztényszociális Unió és Ausztria soros EU-elnöksége segítségével, miközben az olasz Matteo Salvini vezette Liga meghirdette páneurópai populista platformhoz is csatlakozik. A „populista internacionálé” célja megfosztani Brüsszelt bizonyos hatásköröktől, és visszaadni azokat a fővárosoknak, kiürítve az uniót – írta.

A francia Le Figaro szerint megfélemlítés áll annak hátterében, hogy a francia külügyminisztérium kiszivárogatta a sajtónak a Budapestről eredetileg júliusban távozni készülő Eric Fournier nagykövetnek a magyar kormányt támogató bizalmas diplomáciai táviratát, és felgyorsította a budapesti nagykövetváltást.

A táviratban a nagykövet visszautasítja az Orbán-kormányra vonatkozó antiszemita és populista vádakat, s szerinte a magyar kormánynak az illegális bevándorlás kezelésére tett intézkedései modellértékűek.

A lap idézte Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivőt, aki szerint Fournier levelében elsősorban az a tétel váltott ki Párizsban felháborodást, miszerint az új modern antiszemitizmust nem Magyarországon, hanem a franciaországi muzulmánok körében kell keresni.
A lap megkeresésére francia diplomaták többféleképpen értékelték a történteket, voltak akik bírálták, mások dicsérték a távozó nagykövetet, de abban egyetértettek, hogy nem lehet kollektív antiszemitizmussal vádolni a francia muzulmán közösséget.

(forrás:magyarforum.hu)

Orbán Viktor: végvári kapitány módjára védjük Németországot

NINCS MEGÁLLÁS – Orbán Viktor Szófiába utazott