in , ,

Rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor – Íme a részletek

Íme

Orbán Viktor az előrehozott Kormányinfó elején elmondta, a 2021-es év két dologról szólt: a vírus elleni kűzdelemről és a gazdaság újraindításáról. Folyamatosan védekeznünk kellett. Együtt érzünk azokkal, akik elvesztették a hozzátartozójuk. Szerencsére idén már nem voltunk eszköztelenek a védekezés során – mondta a kormányfő. 2021-re kifejlesztették a koronavírus elleni oltást, így oltásalapú védekezést lehetett folytatni.

Így indult újra a gazdaság

A kormányfő közölte, hogy az oltások száma megállt 6 millió körül. Az oltásalapú védekezést folytatni fogjuk. Az 5-11 évesek oltásán és a harmadik oltáson lesz a hangsúly – mondta a kormányfő. Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyar védekezés fontos eleme a nemzeti konzultáció. A két konzultációban több mint 2 millió ember vett részt, és a védekezés irányát ez adta meg – tette hozzá. 1700 milliárd jutott beruházások támogatására, és több mint 1000 beruházás kapott támogatást, ennek köszönhető, hogy

a foglalkoztatottság elérte a válság előtti szintet

– fejtette ki a kormányfő.

A koronavírus elleni védekezésről

A magyar gazdaság teljesítménye meghaladta már a koronavírus-járvány előtti szintet – mondta Orbán Viktor. Jóval hat százalék feletti növekedés lehet idén, míg jövőre 4-5 százalék között lehet. A védekezés jövőre is folytatódni fog, és oltásalapú lesz – mondta a kormányfő. Több mint 2,4 millió Pfizer áll rendelkezésre, és több mint 2 millió gyerekeknek való Pfizert rendeltünk – mondta a kormányfő. 9,5 millió olyan Pfizert fogunk rendelni, ami az Omicron ellen van kifejlesztve – mondta Orbán Viktor. Volt elegendő, van elegendő, és lesz elég vakcina – tette hozzá.

Gazdasági intézkedésekről

2022-ben olyan gazdaságpolitikia intézkedéseket vezetünk be, amik eddig nem voltak ismertek,

így például a 25 éven aluliak adómentessége – mondta a kormányfő. Visszaállítjuk a teljes 13 havi nyugdíjat” – tette hozzá.

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán megjelent videóban jelentette be, hogy aláírta a 13. havi nyugdíj jövő februárjában, egy összegben történő kifizetéséről szóló rendeletet.

Gyermekvédelmi népszavazásról

A harmadik nagy ügy a gyermekvédelmi népszavazás lesz – mondta a komrányfő. Orbán Viktor szerint a referendum célja, hogy kinek a felügyeletével történjen a gyermekek sexuális nevelése. A szülőknek kizárólagos joga van ezen a területen.

A bevándorlás és az LMBTQ-mozgalmak által propagált gyermeknevelés a két legfontosabb nemzetközi kérdés. Magyarországon nem az elit, hanem mindkét kérdésben népszavazás döntött és dönt majd”

– mondta a kornányfő. Orbán Viktor közölte, hogy itthon nem az elit dönt ezen kérdésekről, és ez demokratikus megoldás.

Energiaválságról

Orbán Viktor az energiaválságról szólva elmondta, hogy nem sikerült megegyezni az uniós csúcson. A kormányfő bízik benne, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza azt az áláspontot, hogy az atomenergia nélkül nem valósítható meg a klímavédelem. Azt is várja, hogy a gázból nyert energia átmenetileg fenntarthatónak mínősül majd. Ma a bankok vagy nem adnak hitelt ezen beruházásokra, vagy pedig nagy felárral, ezért ez megoldódhat majd. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

amikor az energiaárak magasan vannak, akkor a rögzített áras rendszer megvédi a családokat.

Ma bizonyos energiaforrásokat extra adóval sújtanak, így ha egy erőmű szénből állít elő áramot, akkor azért büntetést kell fizetni, mindez több országot sújt Európában – tette hozzá.

Brüsszel tervei szerint a gépkocsi-tulajdonosokat és a lakásokat is meg kellene adóztatni, itt egy gazdag-szegény törésvonal van Európában. A nagy kérdés, hogy leszünk-e elegen ahhoz, hogy megakadályozzuk ezt tervet”

– fogalmazott a kormányfő.

Migrációs kérdések

Egyre többen vagyunk Európában, akik azt mondják, hogy a megcélzott ország nagykövetségén adják be a menedékkérelmüket az adott személyek. Az eljárást a schengeni területen kívül kell lefolytatni – mondta Orbán Viktor.

Világossá kell tenni, hogy akik védik Európa területét, azoknak meg kell téríteni a kerítésépítést”

– húzta alá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nyolc uniós ország mondta ki, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben. Itthon az Ab kimondta, hogy a magyar határokat meg kell védeni, és így fenn fogjuk tartani a mostani határvédelmi rendet – tette hozzá. Az Ab kimondta, hogy ezt a kormány nem teheti meg, hogy engedjen az uniós bíróságnak ebben az ügyben – mondta a kormányfő. A magyar alkotmánybíróság kimondta, hogy nemcsak a szabadság, hanem az emberi méltóságba az is beleeértendő, hogy az egyén körüli kulturális szövet megváltoztatásához nincsen senkinek joga – ismertette Orbán Viktor.

A miniszterelnök kérdésekre adott válaszai

Orbán Viktor: Nem támogatom a kötelező oltást

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a harmadik oltás továbbra is kulcskérdés. Az emlékeztető oltást mindenki vegye fel, és kézenfekvő lenne a ktelező oltást. Az utóbbit szeretném elkerülni – tette hozzá. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy meggyőzük az emberek. A kórházak kapacitása fantasztikus, és még több ágyat tudunk berendezni. A katonák, a rendőrök, orvosok és ápolók nagyon jó munkát végez.

Mély a vita Brüsszel és Magyarország között

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a magyarokon úgy lehet segíteni, ha növeljük a béreket és a nyugdíjakat. Mélyen tart a vita Brüsszel és Magyarország között a gyermekvédelmi törvény kapcsán, sem a gyermekvédelmi, sem az oktatási törvényt nem változtatjuk meg – tette hozzá.

„Amíg fideszes többség van a parlamentben, addig az Országgyűlés épületét nem adjuk el”

Amíg fideszes többség van a parlamentben, addig az Országgyűlés épületét nem adjuk el – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

Novák Katalin lehet a köztársasági elnök

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Novák Katalin a köztársasági-elnök jelöltje a Fidesznek.

Novák Katalin: A köztársasági elnök-jelölti felkérést tisztelettel vállalom

„Erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel” – üzente közösségi oldalán.

Orbán Viktor: Igaza van a pedagógusoknak

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a bírósági ítéletet követően lehet politikai következményt levonni Völner Pál ügye kapcsán. A kormányfő kérdésre azt mondta, hogy a mostani 10 százalékos emelés nem oldja meg a pedagógusok problémáit, ezért igazuk van.

Konkrét jövőbeli számokat nem mondok, de bérrendezésről is kell dönteni”

– fogalmazott a kormányfő.

A Fidesz frakcióválasztásáról az EP-ben

A francia elnökválasztás előtt nem fogunk egyetlen frakcióhoz sem csatlakozni  – mondta egy mésik kérdésre Orbán Viktor.

A kerítés maradni fog

Ha nincsen kerítés, akkor nem tudjuk megvédeni az országot, és a kerítés maradni fog – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Mi nemcsak Magyarországot, hanem Ausztriát és Németországot is védjük – tette hozzá.

Az uniós főarám egy ideológikus szemüvegen keresztül nézi  a migrációt, ami egy legitim álláspont, de ezzel mi nem értünk egyet – mondta a kormányfő. Brüsszel olyan szabályokat akar elérni, amik teljesen idegenek a realitásoktól – tette hozzá. Nem fogunk változtatni az álláspontunkon – mondta a kormányfő.

Ebben az ügyben vizsgálódhat a GVH

Az ügyészség vizsgálja Völner Pál ügyét, és ezt követően lehet további lépésekről beszélni – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Egy másik kérdésre azt mondta a kormányfő, hogy a GVH vizsgálhatja, ha a gyorstesztek ára túlságosan magas itthon, és felmerül-e kartell gyanúja. Ha valaki méltányos akar lenni, akkor jó, ha visszagondol a vírus elejére, amikor senki nem tudott semmit, és így a legrosszabbra készültünk – mondta Orbán Viktor.

Mint fogalmazott: akkor azt mondták, hogy 8-10 ezer lélegeztetőgép kellhet, és akkor úgy döntötte ennek a kétszerese kell. A vírus nem szabadult el, de a legrosszabból kellett kiindulni. Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy sok embert kiképeztek a lélegeztetőgépek használatára. Sok száz életet nyertünk a lélegezetőgépek beszerzésével – tette hozzá.

Ekkora lehet az infláció jövő év végére

Jövő év végén 3-4 százalékos sávban lehet az infláció – mondta a kormányfő.

Ukrajna kapcsán ezek az igazodási pontok

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Ukrajna kapcsán az igazodási pont Lengyelország és az unió miniszterelnökeinek a tanácsa. Az unió semmilyen biztatást nem adott Ukrajnának – tette hozzá. Igyekeztünk a mi orosz politikánkat leválasztani az orosz politikánkról, ezt nem mindig könnyű összehangolni – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, Oroszország mindig leszállítja a rendelkezésre álló gázt. A kötelezettségeiket mindig teljesítik, és a baj azzal van, hogy az LNG-gázt nem szállítják le.

Ezért kellett átütemezni néhány beruházást és vételt

Mind az MVM, mind a Mátrai Erőmű veszteségeit pótolni kell a magas energiaárak miatt – mondta kérdésre Orbán Viktor. A 2022-es évben esedékes néhány vásárlást (repülőtér) és fejlesztését átütemezzük – tette hozzá. A cél, hogy a jövő évi hiány tekintetében az uniós középmezőnyben legyünk – mondta a kormányfő.  Nem akarjuk kockáztatni a hazai stabilitást.

Orbán Viktor: Nem sokat kell gondolkodnom, ki a főnök a másik oldalon

Választási kérdésekkel csak a választási kampányban foglalkozunk, de a legfőbb kérdés, ki a főnök. Nem kell sokat gondolkodnom, hogy ki a főnök azon az oldalon – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

Semmilyen törvénytelen megfigyelés nem történt

Ha valamit tudni szeretnék Áder Jánostól, akkor megkérdezem tőle – mondta egy mésik kérdésre a kormányfő. A titkosszolgálati akciók estében semmilyen törvénytelen megfigyelés nem történt 2010 óta – mondta egy másik kérdésre.

Magyarország geopolitikailag is fontos helyen van

Magyarroszág egy fontos geopolitikai szempontból fontos ország, ezért érthető, hogy érdeklődés van ennek a területnek az ügyei iránt – mondta Orbán Viktor az Origo azon kérdésére, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvételen Bajnai Gordon egy bizalmasa azt mondja Szabó Tímea baloldali képviselőről, hogy külföldön képezték ki, a CIA-nak dolgozott. A titkosszolgálati érdeklődés megnőtt a hazánk iránt, mert a magyar modell is érdekelt – tette hozzá. Nem akaruk ebbe az új hidegháborús rendszerbe beillleszkedni, vegyesen használjuk az eszközöket – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: Ezt meg kell akadályozni

Orbán Viktor az Origo azon kérdésre, hogyan alakulhatnak a német kapcsolatok azt mondta, hogy egyelőre nem történt konkrét kapcsolatfelvétel. Mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a németek szankciókkal sújtsák a Boszniai Szerb Köztársaságot. Ez nagyon komoly károkat okozhat a Nyugat-Balkánon.

Senkinek nem jó ez a helyzet, ami a déli határon alakult ki migrációs helyzetben

– mondta az Origo kérdésére. Azt szeretnénk elfogadtatni Brüsszellel, hogy az unión területén kívül kelljen beadni a migrációs kérelmeket.

A jogszabályoknak egységesnek kell lenniük – mondta az Origo azon kérdésére Orbán Viktor, hogy Karácsony Gergelynek a kiszivárgot hangfelvételeket követően le kell-e mondania.

Orbán Viktor: A szerb nemzet a Balkán kulcsa

Orbán Viktor megismételte, hogy a Nyugat-Balkánon stabilitás kell, és ez nem megy a szerbek és Bosznia-Hercegovina nélkül. A szerb nemzet a Balkán kulcsa.

Orbán Viktor: Ez egy szabotázs

Az EU-nak nincs jogalapja, hogy megakadályozza, hogy a helyreállítási alapból pénzt vegyünk fel – mondta a Mandiner munkatársának kérdésére válaszolva a miniszterelnök. Ez egy hitel, és ezért minden tagállam felelősséget vállal a hitelért. Az egész eljárás az unió egységével szembeni teljes szabotázs – tette hozzá. Rövidlátó, pártpolitikai befolyás alatt bizotsági döntésról van szó ebben az esetben – mondta a kormányfő.

Az EU jövőbeli nagy projektjeit ássa alá ez az uniós eljárás.

1,4 milliárd euró utalás érkezett Brüsszelből Magyarországra az utolsó negyedévben, tehát a többi program rendben zajlik. Mindez azt mutatja, hogy az RFF esetében politikai akcióról van szó, hogy ne a mostani kormány legyen hatalmon. Orbán Viktor Junckert nevezte a legnagyobb bűnösnek abban, hogy az Európai Bizottság politikai testület lett, és mindez az egész európai architechtúrát lerombolják.

Orbán Viktor: Egyszer sem mertem felemelni a hangomat Pintér Sándorral szemben

Én 1996 óta dolgozom a belügyminiszterrel közösen, és egyszer sem mertem felemelni a hangomat Pintér Sándorral szemben – mondta munkatársunk egy másik kérdésére válaszolva.

Így változhat a védettségi igazolvány rendszere

Ezt a vírust karanténnal nem lehet megfogni, csak oltással – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Január végétől harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolványokat, ha a helyzet romlik – tette hozzá.

Ilyen státuszban beszélnek a kormányzati szereplők

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, a kormányzati emberek három státuszban beszélnek: titkosan, szakmai körben, de nem titkos, míg a harmadik eset a teljes nyílvánosság esete. Kövér László beszédének az esetében a második esetről van szó – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő egy másik kérdésre azt mondta, hogy

a feles többséggel való alkotmányozás komolytalan dolog, és visszaadja a diplomáját, ha ez megtörténik. Szerinte ez egy politikai blöff.

Magyarországon van egy szilárd alkotmányos rend, az ország nem egy sufni.

„Mi ellenálltunk a szovjet elnyomásnak, és a nemzeti identitásunk megmaradt”

20-30 éve dolgozom azért, hogy a Kelet-Nyugat törésvonal eltűnjön – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Nemcsak katonai, hanem kulturális értelemben is megszállták Európát az amerikaiak és a szovjetek. Mi ellenálltunk a szovjet elnyomásnak, és a nemzeti identitásunk megmaradt – mondta a kormányfő. A bennünket kulturálisan átformáló hatásoknak ellenálltunk – tette hozzá.

Európa nemcsak az amerikaiak által elfoglalt kontinensrész története

– hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Nem lehetséges, hogy Nyugatról ki akarnak oktatni minket, és ebből nem lesz európai egység.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Brüsszelben már egyre többen meg akarják állítani a migránsokat, de a hatályos szabályok 2015 előttiek. Csak úgy lehet feloldani a helyzetet, hogy megváltoztatjuk a szabályokat – tette hozzá.

Médiáról, migráciról

Orábn Viktor kérdésre elmondta, hogy a hazai média a nyugatival szemben pluralisztikus és nem hegemonikus. Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Brüsszelben már egyre többen meg akarják állítani a migránsokat, de a hatályos szabályok 2015 előttiek. Csak úgy lehet feloldani a helyzetet, hogy megváltoztatjuk a szabályokat – tette hozzá.

Ekkor lesz ismert a Fidesz országos listája

Legkésőbb 50 nappal a választás előtt ismert lesz a Fidesz országos listája – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A következő hónapokban is több jelentős nemzetközi találkozó lesz – tette hozzá. Semmilyen változás nem lesz a választási eljárási törvényben és a választókerületek határában a következő időszakban – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

Nem mindenben Ausztriát követjük

Már nem Ausztriát követjük a járványügyi védekezésben, mivel ők egy vegyes védekezést alkalmaznak – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy nyugati szomszédunk esetében oltásalapú és zárásalapú védekezés zajlik. Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy

a harmadik oltás az Omicron ellen is jó. A hatékonyság tekintetében egyelőre nincs konszenzus”

– tette hozzá. Az Omicron esetében az esetek számossága, de nem a súlyossága lehet a jellemző. Mindenki kiteszi a lelkét a védekezés során, de elégedett nem lehet senki, mert mégiscsak meghalt több ezer ember – mondta egy másik kérdésre válaszolva Orbán Viktor. Mindezek mellett jó lelkiismerettel vállalom a felelősséget a védekezésben történt kormányzati lépésekért – tette hozzá.

Németországban az ügyészség az igazságügyi miniszter irányítása alatt van. Ezt a gyakorlatot nem akarjuk átvenni

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy az RFF esetében nagyobb átláthatóságot szeretne a magyar fél mint a bizottság. A kormányfő arról is beszélt, hogy az ügyészség esetében nem jutottak megállapodásra, és Magyarország nem is akar változtatni, mert az ügyészség alkotmányos helyén nem kívánnak változtatni. Felidézte, hogy Németországban az ügyészség az igazságügyi miniszter irányítása alatt van. Ezt a gyakorlatot nem akarjuk átvenni.

Gyermekvédelmi népszavazás: négy kérdés marad

Több fontos kérdésben jó lenne, ha alkotmányos védelem lenne, de a választások előtt ez nem lenne ízléses, ha megtörténne – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy nem csapják hozzá az Alkotmánybíróság által jóváhagyott ötödik kérdést a parlament által jóváhagyott korábbi négy kérdéshez a gyermekvédelmi népszavazás ügyében.

A harmadik oltás elrendelése előtt az volt a konszenzus, hogy hosszú védettséget ad, ezért még nincs kormányzati döntés a negyedik oltásról – tette hozzá.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Hoppá! Novák Katalint javasolja köztársasági elnöknek a Fidesz

Államfőjelölés – Vállalhatatlan stílusban gyalázza a baloldal és a cselédsajtója Novák Katalint