in ,

Rátóti Zoltán: A kiszivárgott dokumentumból kiderült, hogy az SZFE-s tüntetéssorozat egy előre eltervezett politikai akció

Bocsánatkérést vár a régi vezetőktől Rátóti Zoltán

Bocsánatkérést vár a régi vezetőktől Rátóti Zoltán, a Színművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja, aki szerint a kiszivárgott dokumentumból kiderült, hogy a tüntetéssorozat egy előre eltervezett politikai akció volt. A Nemzeti Színház közkedvelt művésze szerint ezzel bizonyítást nyert: bármit csinált volna az újonnan felálló kuratórium, ugyanez lett volna a vége. „Tisztességesebb lett volna azt mondani, hogy kérem, meg akarjuk dönteni a kormányt, erre felhasználunk minden eszközt, ha kell, akkor az egyetemistákat is” – értékelte a történteket lapunknak. 

„A kiszivárgott dokumentumból egyértelművé vált, hogy az egyetem körüli tüntetéssorozat egy előre eltervezett politikai akció volt. Az is kiderült, hogy hazugságra épült az egész autonómiaféltő történet” – nyilatkozta az Origo megkeresésére Rátóti Zoltán.

Bocsánatkérést vár a megtervezett akcióért

Az egyetem alapítványának kuratóriumi tagja szerint óriási a felelőssége azoknak, akik a tüntetések előtt demonstrációk megtartására bíztatták a hallgatókat. „Kérdés, hogy ezek után mennyire tiszta a tanárok lelkiismerete” – tette hozzá. A tiltakozó hallgatókra és oktatóikra kitérve azt mondta, hogy vannak közöttük „lánglelkű forradalmárok”, akik elhitték, hogy ennek így kell ennek történnie. Rátóti Zoltán „fedősztorinak” nevezte azt, hogy a tiltakozók az egyetem autonómiájával jönnek. Szerinte

A TÜNTETÉSSOROZAT CÉLJA EGYÉRTELMŰEN A KORMÁNY MEGBUKTATÁSA. 

„Tisztességesebb lett volna azt mondani, hogy kérem, meg akarjuk dönteni a kormányt, erre felhasználunk minden eszközt, ha kell, akkor az egyetemistákat is. Mert körülbelül erről van szó” – fogalmazott a színművész, aki szerint a régi arcok által gerjesztett folyamat egy nagy hazugság. „Nagyon sok kollégát átvertek, megtévesztettek, ezzel bevonva őket a tüntetéssorozatba” – szögezte le.

Rátóti Zoltán rendező és a címszerepet alakító Sera Gösch szoprán Richard Strauss Salome című zenedrámájának próbáján az Erkel Színházban 2020. szeptember 11-én. A darabot 2020. szeptember 15-én mutatták be
FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A Nemzeti Színház népszerű művésze éppen ezért bocsánatkérést vár azoktól, akik „átverték és hazugságra építették kampányukat”. Szerinte a kiszivárgott dokumentum alapján bizonyítást nyert, hogy

BÁRMIT CSINÁL A KURATÓRIUM, A RÉGI VEZETŐK, ÉS AZ ŐKET KÖVETŐ HALLGATÓK AKKOR IS AZ ANARCHIÁT, A TÜNTETÉSSOROZATOT VÁLASZTOTTÁK VOLNA MEGOLDÁSKÉNT. 

„A négynapos „tréning” egyértelműen egy politikai kiképzés volt. Ugyanis az összejövetelen részletezett témáknak semmi közük nem volt a Színművészeti Egyetemen oktatott tantárgyakhoz. Innentől kezdve pedig nagyon nehéz nem politikai akcióként értelmezni a történteket” – összegzett Rátóti Zoltán.

Blokádra tanították a diákokat

Az Origo adta közre azt a körlevelet, amit az SZFE kommunikációs vezetője küldött ki a hallgatóknak a legutóbbi nyári szabadegyetemről. Ebből kiderült, hogy a négynapos táborban többek között olyan programelemek voltak, mint A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése (amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalásról szól); valamint beszélgetés Hellenbarth Virággal (HASZ) és Misetics Bálinttal, a polgári engedetlenség kereteiről. Sokat mondó, hogy utóbbi Soros György kormányellenes politikai aktivistája, a Párbeszéd alapító tagja, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójaként dolgozik.

A fentieken kívül a rendezvény közreműködői között szerepelt egy börtönpszichológus (sokáig zárt közösségben lenni – vö. blokád), továbbá Gulyás Márton baloldali politikai aktivista is. Mint ismert, ő rongálta meg a Sándor Palotát és az Állami Számvevőszék épületét, ő zavarta meg bekiabálásaival Markó Iván táncpremierjét. Magyarán arról szervezett nyári tábort az egyetem régi vezetése, hogy

HOGYAN KELL ELFOGLALNI EGY EGYETEMET, HOGYAN KELL BLOKÁDOT KIALAKÍTANI. 

Mint ismert, a hallgatók azóta ezt a gyakorlatban is megvalósítatták, hetek óta blokád alatt tarják az SZFE épületét, és csak azokat engedik be, akiket ők akarnak.

Blokád alatt tartják az SZFE-t      FOTÓ: KONCZ MÁRTON – ORIGO

Kérdésünkre Upor László, az egyetem lemondott, de azóta tisztségéből nem távozó rektorhelyettes elismerte, hogy valós az Origo birtokába jutott dokumentum. Azaz egy hónappal a barikád előtt az intézmény vezetői valóban egy olyan tábort szerveztek, ahol az előadók azt mutatták be, hogyan kell elfoglalni egy egyetemet.

Többször hírt adtunk róla, hogy a mostani megmozdulások mögött egyértelműen meghúzódik a politika. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Vidnyánszky Attilát kinevezését követően azzal fenyegette meg, hogy egy kormányváltást követően földönfutóvá teszi. Ezzel elindította a lavinát, bátorítást adott a hallgatóknak. A baloldali pártelnök azóta többször megszólalt az egyetemet érintő kérdésekben.

(Bordács Bálint, origo.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

A helyzet fokozódik! Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház sátorrendszerét

Agyhalál – Pontosan 6, azaz hat másodpercig volt Orbán Viktor székén Tordai piros-fehér szalagja – Videó