in ,

Rasszista botrányba keveredett a szabadszájú Ryanair-vezér

A Ryanair kritikusai rasszistának nevezték az európai légitársaságot a „gyarmati” repülőteszt miatt – írja a 888.hu-n megjelent írásában ifj. Lomnici Zoltán.

A Ryanair elhagyja a dél-afrikai utasok afrikaans nyelvismeretének kérdőíves ellenőrzését a gépek beszállításakor, mivel több kritika érte az eljárást, egyebek között a dél-afrikai kormány részéről– számolt be róla az Irish Examiner online kiadása nyomán számos hírügynökség – írja a 888.hu-n megjelent írásában ifj. Lomnici Zoltán.

 

 

Az ügy előzménye, hogy a Ryanair kritikusai rasszistának nevezték az európai légitársaságot a „gyarmati” repülőteszt miatt.A dél-afrikai kormány a múlt héten adott hangot megdöbbenésének a légitársaság vonatkozó intézkedése miatt, hogy az ország útlevelével rendelkező, Nagy-Britanniába tartó utazókat nyelvi tesztnek veti alá.A kormányzat közleményében visszás profilalkotó módszernek nevezte az eljárást.

A Washington Post tájékoztatója szerint egy ismert dél-afrikai színésznő ennél is tovább ment.

 

 

Lesley-Ann Brandt szánalmas rasszista lépésnek minősítette a Ryanair eljárását. Andries W. Coetzee nyelvész professzor, aMichigani Egyetem Afrikai Tanulmányok Központjának igazgatója elmondta, hogy az afrikaans nyelvet beszélők szorosan kötődnek Dél-Afrika gyarmati történelméhez és a fehérek felsőbbrendűségét intézményesítő apartheid rezsimhez.

A Ryanair azzal védekezik, hogy drámaian megváltoztatta a korábbi ellentmondásos politikáját, miszerint az apartheidkorszak nyelvét használja annak tesztelésére, hogy az utasok dél-afrikaiak-e. A légitársaság botrányos kijelentéseiről ismert vezérigazgatója, Michael O’Leary elárulta, hogy úgy döntöttek, mégsem tartják helyénvalónak, és ennek nincs valójában értelme– írja a 888.hu-n megjelent írásában ifj. Lomnici Zoltán.Dél-Afrikában az afrikaans a harmadik legtöbbet beszélt nyelv a zulu és a xhosa után.

 

 

 

 

Bár sok dél-afrikai tanulja a nyelvet az iskolában, használata gyakran az apartheidkorszak diszkriminatív és kirekesztő politikájához kapcsolódik.

 

 

O’Leary – egyébként hozva a formáját – válaszul szemétnek nevezte a dél-afrikai kormány kérdőívvel kapcsolatos kritikáját.A következmények egyelőre nem kiszámíthatók a Ryanair rasszista botrányba keveredett vezérigazgatója kapcsán. A kemény kritikák mellett már többen a lemondását követelik, nem először, legutóbb pilótákkal került összetűzésbe.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

 

A 30 fokos melegben Perintfalvi Ritánál beállt a stabil agyhalál – Lassan ördögűzőt kéne hívni

Végre kimondta valaki! Fricz Tamás: az EU Amerika kesztyűbábja