in ,

Putyin kimondta a lényeget: Putyin: Kijev provokációja miatt növekednek a feszültségek

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi telefonos egyeztetésén egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors eléréséhez Ukrajna keleti részén

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi telefonos egyeztetésén egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors eléréséhez Ukrajna keleti részén − közölte a francia elnöki hivatal. A két ország vezetője csaknem kétórás telefonmegbeszélésén abban is egyetértett, hogy a diplomáciai eszközöknek kell előnyt élveznie a jelenlegi válság megoldásában, és annak elérése érdekében mindent meg kell tenni − tette hozzá az Elysée-palota, jelezve, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a következő napokban találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Macron és Putyin megállapodott abban, hogy a következő órákban „intenzív munka kezdődik egy háromoldalú kontaktcsoport létrehozására” annak érdekében, hogy valamennyi érdekelt fél elkötelezze magát a tűzszünet betartására a demarkációs vonalon − hangsúlyozta a francia elnöki hivatal.

A kontaktcsoportban Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői foglalnak helyet a 2015-ben tető alá hozott minszki megállapodások keretében az ukrajnai konfliktus rendezésére. Az Elysée-palota hozzátette, hogy az Ukrajna határain kialakult katonai feszültség megállítására a következő napokban intenzív diplomáciai munka kezdődik Párizsban, ahol több egyeztetés is várható.

A francia és az orosz elnök a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, valamint közvetítőként Franciaország és Németország közötti tárgyalások újrafelvételét is szorgalmazta a minszki megállapodások megvalósítására.

Ennek az Ukrajna által az elmúlt napokban megfogalmazott javaslatok alapján kell történnie Párizs szerint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a telefonbeszélgetés után a fokozódó feszültségek miatt Kijevet tette felelőssé.

− Az ukrán biztonsági erők provokációi állnak a Donyec-medencei helyzet eszkalálódásának hátterében

− fogalmazott.

A moszkvai közlemény szerint a tárgyalás során komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a Donyec-medencei kontaktvonalon kialakult helyzet hirtelen romlása miatt. Az orosz elnök hangot adott álláspontjának, miszerint az eszkalációt az ukrán biztonsági erők provokációi okozták. Putyin kifogásolta, hogy szerinte

„Kijev csak imitálja a tárgyalási folyamatot, makacsul elutasítja a minszki megállapodások és a normandiai formátumban elért megállapodások végrehajtását”.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajna fegyverrel való „telepumpálása” az erőszakos megoldásra provokálja Kijevet a Donyec-medencében. Tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a harcok hevességének fokozódása miatt a szakadár köztársaságokból tömegesen kellett a polgári lakosságot Oroszországba evakuálni. Az orosz államfő a Kreml szerint megismételte, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak konkrét és érdemi választ kell adnia Oroszország biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter hétfőn telefonos megbeszélést fog folytatni.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

Ki az aberrált? A kanadai porszívóügynök szerint nincs szükség minimálbérre – Videó

Spontán „kizuhanódott”. Ismerjük az ilyet – Kizuhant az erkélyen és meghalt egy olasz nagykövet