in

Pörög az ingatlanpiac – Bátran lehet alkudni a vidéki családi házakra

Tízből négy vásárló befektetés miatt jön a fővárosba

Mintegy 139 ezer lakóingatlan cserélhetett gazdát idén novemberig a Duna House (DH) szerint, ami meghaladja a múlt év ugyanezen időszakának forgalmát. Az ingatlanközvetítő hálózat a havi becsléseire alapozva nemcsak az utolsó negyedévre, hanem 2017 egészére több adásvételt vár a tavalyinál. A statisztikai hivatal adatai szerint 2016-ban valamivel több mint 146 ezer, magánszemélyek között létrejött adásvétel történt. A lakáspiac 2014 óta erősödik, akkor meghaladta a 113 ezret a tranzakciók száma. Ezt megelőzően viszont öt éven át, 2009 és 2013 között évente mindössze 90 ezer körüli tulajdonosváltás volt a jellemző.

Az előző évben 146 ezernél több adásvétel történt

Fotó: Havran Zoltán

Az előző évben 146 ezernél több adásvétel történt

A DH elemzése szerint Budapesten továbbra is a XIII. kerület iránt volt a legnagyobb érdeklődés, de a XIV. és a XI. kerület is igen kedvelt célpontot jelentett a vásárlók és érdeklődők köré­ben. A legnagyobb, 7 százaléknyi alkura vidéki házvásárlásnál nyílt mód novemberben, de az eredeti árhoz képest Budapesten és az agglomerációban is 6 százalékkal olcsóbban lehetett megvenni a családi házakat. Ezzel szemben a legkisebb árengedményt a fővárosi panellakásoknál adták a tulajdonosok, átlagosan mindössze 3 százalék alkura volt lehetőség.

A fővárosi lakások drágulása abban is lemérhető, hogy Budán már a lakóingatlanok több mint 40 százalékánál 550 ezer forint fölötti négyzetméteráron zajlott az adásvétel, a pesti oldalon pedig minden ötödik lakást ezen az árszinten adták el. A fővárosban továbbra is tízből legalább négy vásárló befektetési céllal vesz ingatlant, novemberben 43 százalékot tett ki az arányuk az összes vevő körében. Vidéken a legjellemzőbb vevői motivációt a nagyobb ingatlanba költözés jelentette, de minden második-harmadik vásárló ott sem saját célra, hanem befektetési szándékkal vett lakást.

(Pintér Balázs, magyaridok.hu)

NO-GO zóna Budaörsön? – NO THANKS!

SIKERÜLT! – Határozatot fogadott el a parlament a Soros-terv végrehajtásával szemben