in

Pilhál véleménye a képen látható Erzsikéről

Petőfi válaszol

Bár a Színház- és Filmművészeti Egyetem elkanászodott hallgatói arra kérték a pártokat, tiszteljék meg ügyüket azzal, hogy távol maradnak tőle, a Demokratikus Koalíció tűzről pattant politikus asszonya, Gy. Né­meth Erzsébet nem bírta magába gyömöszölni forradalmi hevületét. Megjegyzem, a szenvedélyes delnő (Budapest számolatlan főpolgármester-helyetteseinek egyike) pár napja már beszólt az egyetem kapcsán az Orbán-kormánynak: „Az a hatalom, amely a szabad kultúra ellen visel harcot, az a saját hazája és nemzete ellen háborúzik” – közölte a DK álláspontját. (Haza és nemzet kérdésében – mint tudjuk – Gyurcsány Ferenc szemkilövető csapata az etalon.)

Demokratikus Erzsike ezúttal egy online sajtótájékoztatón sodró erejű beszédben ítélte el Orbán Viktort, aki a „látszatra sem adva végezte ki” az egyetemet. „A kormányfőt nem érdekelte, hogy a nemzet legnagyobb művészei nevelkedtek itt, hogy ez a magyar kulturális élet talán legfontosabb és legmagasabb szintű műhelye” – szavalta Erzsike. Majd hozzátette: „Az SZFE hősies hallgatói úgy foglalták vissza az egyetemüket, ahogy a magyaroknak kell majd visszafoglalni az országot a Fidesztől.”

Nos, erre a „foglalták vissza” Németh-megjegyzésre számos kommentelő is reagált, többen Petőfi Sándor indulatos forradalmi verséből, a Mit nem beszél az a német… címűből idézve: „Foglalod a […], / De nem ám a mi hazánkat.” (A zárójeles, kipontozott résznél hosszan vívódtam, leírjam-e költőnk puritán minősítését a címben szereplő német édesanyjával kapcsolatban – végül a t. Olvasó műveltségére alapozva, vele összekacsintva, a három pontnál maradtam. Petőfi talán megbocsát.)

 

(Pilhál György, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Ezért nincs jogsija Kamu Gerinek: többször is megbukott a vizsgán

Pilhál: a szigszalagos forradalom elbukik – most a nemzetiek ideje jön!