in ,

Persze az amerikai titkosszolgálat ezt tagadja – Az Iszlám Állam vállalta magára a Las Vegas-i terrortámadást

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalta magára hétfőn a Las Vegasban elkövetett, fegyveres támadást – közölte a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség, amely szerint a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra. A legfrissebb bejelentés szerint a halálos áldozatok száma ötvennyolcra emelkedett.

  • A Las Vegas-i támadást az Iszlám Állam 64 éves terroristája követte el
  • A merényletben több mint ötven ember vesztette életét és több mint öttszázan sebesültek meg
  • Az elkövető még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával

Az Aamák közlése szerint „a Las Vegas-i támadást az Iszlám Állam egyik harcosa követte el, eleget téve a koalíciós országok elleni támadásokról szóló felhívásoknak”.

DONALD TRUMP: „VELEJÉIG GONOSZ CSELEKEDET VOLT” A LAS VEGASI MÉSZÁRLÁS

Az amerikai elnök hétfőn a nemzethez intézett rövid beszédében leszögezte, hogy a vasárnap éjjel elkövetett tömegmészárlás „velejéig gonosz cselekedet” volt. Az amerikai televíziók élőben sugározták a Fehér Házból az elnök beszédét. Donald Trump meggyőződését fejezte ki, hogy a „tragédia és horror perceiben” az amerikaiak összefognak, „mint mindig”. Trumpot követően Mike Pence alelnök is együttérzését fejezte ki, Barack Obama volt elnök „értelmetlen tragédiának” nevezte a történteket.

A közel-keleti területeiről folyamatosan visszaszoruló Iszlám Államnak számos ellensége van, köztük az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció.

Az amerikai hatóságok által közzétett eddigi információk szerint

a 64 éves elkövető egyedül hajtotta végre tettét, vélhetően nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal, felekezete sem ismert egyelőre.

A Las Vegas-i rendőrség arról számolt be, hogy a koncert után 406 embert – köztük legalább 50 halottat – szállítottak a helyi kórházakba, később Washingtonban hivatalosan bejelentették, hogy 58-ra emelkedett a halálos áldozatok a száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak. Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa a sajtótájékoztatón, az Aamák által közöltek ellenében a leghatározottabban hangsúlyozta: a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.

Fotó: Reuters

Az támadás helyi idő szerint vasárnap este fél tizenegykor kezdődött a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál Jason Aldean country énekes koncertjének vége felé. A Stephen Paddock heli lakosként azonosított elkövető a hotel 32. emeletéről, egy erkélyről lövöldözött automata fegyverből a szállodával szemben megrendezett szabad téri koncert nézőire.

A lövöldözés kezdetekor az emberek menekülni kezdtek, gyakran egymáson áttaposva igyekeztek kijutni a körzetből, miközben egyre több rendőr érkezett a helyszínre.

A 64 éves elkövető még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával, holtteste mellett tíz lőfegyvert is találtak a hatóságok.

A The Washington Post című napilap információi szerint Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól mintegy 120 kilométernyire északkeletre fekvő Mesquite városban élt. Családja, gyermekei nincsenek, élettársát ugyan letartóztatták, de rövid időn belül tisztázták.

A The New York Times című napilap információi szerint Paddock nem volt büntetett előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill közölte: a férfinak csupán néhány közlekedési kihágása volt, viszont rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt.

A támadás nyomán az amerikai Demokrata Párt vezető politikusai a fegyvereladások szigorítását követelve cselekvésre szólították fel a Fehér Házat és a kongresszust. Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltje a Nemzeti Fegyverszövetséget (NRA) támadta és a szövetség elleni fellépésre szólított fel.

Az EU és a NATO is részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak

Hivatalos közleményében az Európai Unió mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az „alávaló támadás” sebesültjeinek.

„E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett” – írta az unió külügyi szolgálata.

Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: „az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen”.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat.

Áder János részvétét fejezte ki Donald Trumpnak

A köztársasági elnök az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint „az egész magyar nép és a maga nevében küldött üzenetet a legmélyebb részvétéről és együttérzéséről a borzalmas Las Vegas-i mészárlás miatt, amelyben több mint 50 embert gyilkoltak meg, és további százak megsebesültek”.

Magyarország élesen elítéli ezt a brutális erőszakos cselekedetet. E fájdalmas pillanatokban gondolatban együtt vagyunk e mérhetetlen nagy tragédiában életüket vesztett ártatlan áldozatok családjával – írta Áder János.

Vlagyimir Putyin „kegyetlenségével sokkoló” bűncselekménynek nevezte a lövöldözést

Az orosz elnök „kegyetlenségével sokkoló” bűncselekménynek nevezte a lövöldözést hétfőn Donald Trump amerikai elnöknek küldött táviratában. A Kreml által kiadott közlemény szerint Putyin „részvétét és támogatását fejezte ki az áldozatok családtagjainak és barátainak”

António Guterres ENSZ-főtitkárt megrázta a szörnyű Las Vegas-i bűncselekmény, és levélben fejezi ki észvétét az amerikai vezetésnek – közölte Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere pedig bejelentette: keddre virradóra elsötétül az Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére.

 

(mti)

Újabb stadion! Ja, nem – Több kórházban már megkezdték a fejlesztést

Hát igen, szar az ellenzékünk, ez van – A magyar ellenzék leváltása