in ,

Örömhír! Széthullott az ellenzék Gyulán

Gyulán három részre szakadt az ellenzék

Gyulán három részre szakadt az ellenzék, egy hónappal a választás előtt előválasztással bohóckodnak

 

Gyulán annyira szanaszét van az ellenzék, hogy ennél jobban már nem is lehetne: miután az egyéni képviselői helyekért, és a városvezetői székért is önálló jelölteket állítottak, a helyi DK vezette baloldali összefogás felvetette, mi lenne, ha előválasztással döntenének a közös polgármesterjelöltről. A Jobbik elutasította az ötletet, és arra kérte a többi kormányellenes erőt, támogassák az általuk preferált indulót. Totális patthelyzet alakult ki a békési városban – kevesebb mint egy hónappal a választás előtt.

Gyula is azon települések közé tartozik, ahol álom maradt az ellenzéki összefogás. A választási iroda hivatalos adatai szerint Görgényi Ernő fideszes polgármesternek négy ellenzéki kihívója is akadt, akik egy hónappal az önkormányzati választás előtt leginkább egymással vannak elfoglalva.

 

Előválasztással bombázzák egymást

Nem véletlenül, hiszen komoly konfliktusok húzódnak meg a helyi kormányellenes erők között, akik három részre szakadtak:

  • a baloldali összefogás (ide sorolható a helyi Demokratikus Koalíció vezetésével az MSZP, a Liberálisok és a Párbeszéd);
  • a Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM);
  • a Jobbik is külön polgármesterjelöltet, és egyéni jelölteket indított a békési településen.

Miután szeptember elején már erősen körvonalazódni kezdett, hogy a korábbi tervek ellenére a kormányellenes erők egymás ellenében fognak indulni, a DK vezette helyi baloldali ellenzék előválasztást szorgalmazott a dilemma feloldására.  Csakhogy a felvetés süket fülekre talált, így az ötletgazda, Vargáné Balázs Magdolna, az MSZP gyulai választókerületi elnöke futott még egy kört, és egy héttel később, a jelölések lezárulta után eljuttatott egy közleményt a környékbeli szerkesztőségekbe, amelyben arra kérte ellenzéki riválisait, döntsék el előválasztással, ki legyen a közös jelölt. “Előválasztás útján dőljön el, hogy a magát ellenzékinek valló négy polgármester-jelölt közül kit tartanak a legalkalmasabb kihívónak a változást óhajtó választók. Bízzuk a döntést a legbölcsebb fórumra, a szavazóinkra!” – olvasható a személyeskedést sem mellőző írásban, amelyet a politikus megküldött a többi ellenzéki pártnak, szeptember 16-ára várva őket az MSZP gyulai irodájába. Ahogy a Gyulai Hírlap beszámolójából kiderült, a lapon kívül senki nem ment el a baloldali összefogás által behirdetett, tegnapi egyeztetésre, így a második kör is kudarcba fulladt.

 

 

Jobbik: Lépjen vissza a DK-s jelölt!

A helyi Jobbik még aznap reagált a történtekre, Csengeri Lajos alapszervezeti elnök közleményében azt írta, pártja nem vevő az előválasztásra, és a többi szervezet lépjen vissza Durkó Károly (Városbarátok) polgármesterjelölt javára. Kérésüket azzal indokolták meg, hogy az eddigi tárgyalások során ők hozták a legnagyobb áldozatot, ők mutatták a legnagyobb kompromisszumkészséget. Felemlegették, hogy korábban visszaléptették saját jelöltjüket, dr. Dévényi Dabrowsky Gézát, aki egyébként a tavalyi parlamenti választáson a Jobbik jelöltje volt helyben. “Mi megtettük azt, amit egy párt vagy tömörülés sem tett meg. A Városbarátok civil szervezet polgármester jelöltjét Durkó Károlyt támogatjuk. És ha nem önös érdek és politikai haszonszerzés hajtja a polgármester jelölteket, jelölt állító pártokat, szervezeteket, akkor ők is megteszik ezt a lépést. Lépjenek vissza” – írták.

Nem úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok közötti rossz viszony visszájára lenne fordítható, hiszen Csengeri például úgy kommentálta a Momentum tegnapi húzását, miszerint extrapénzt fizettetnének Magyarországgal, hogy “semmire való hazaárulók”.

 

Orosházán kísértetiesen hasonló események zajlottak le: ott is a szocialisták, egész pontosan Fetser János, az MSZP helyi frakcióvezetője, képviselője kezdeményezte, előválasztással válasszák ki, hogy ő vagy a jobbikos Szabó Ervin legyen az ellenzék polgármesterjelöltje az őszi választáson.

(Bordács Bálint, origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bayer Gyurcsányról: “Egy ócska, gyáva, sunyi, társait eláruló, komcsi vizesnyolcas….”

Ez durva! Berki Krisztián újabb videóban mutatja meg, az alkalmatlan Karácsony Gergely, hogy vezeti Zuglót – videó