in ,

Örökélet, ingyensör – Ötvenszázalékos béremelést ígér az egészségügyben Karácsony Gergely

Ötvenszázalékos béremelést ígért az orvosoknak és az ápolóknak az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a szövetség kormányra kerülése esetére

 

Karácsony Gergely hétfői, a magyar ápolók napján tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány elfelejtkezett az ápolókról.

Az, hogy a kormányfő vasárnapi évértékelő beszédében egyetlen szót sem szólt az egészségügyről, pontosan mutatja, hogy mennyire kínos számukra ez a téma

– fogalmazott. A Párbeszéd társelnöke szerint a bejelentett egészségügyi béremelésekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg, mert miközben felemelték az ápolók alapilletményét, elvették tőlük azokat a pótlékokat, amelyek alapján érdemben növekedhetett volna a fizetésük.

Nagyon sokan elhagyják a szakmát a fizetések és a munkakörülmények miatt

– jegyezte meg. Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke azt mondta, hogy nem csak az anyagi megbecsülést kell megteremteni, de az emberhez méltó munkakörülményeket is.

Elfogadhatatlan és embertelen, hogy egy ápolónak három műszakban kell dolgoznia, majd az alacsony fizetése miatt különmunkát is vállalnia kell

– jelentette ki.

Karácsony Gergelytől megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy egyik tanácsadója, Kincses Gyula tavaly ősszel azt mondta, hogy az ellátási csomag „nem arról szól, hogy mindenkinek minden, bárhol, bármikor ingyen, mert az úgysem teljesíthető.”Karácsony Gergely azt felelte, hogy nem ők akarják fizetőssé tenni az egészségügyet, ez „a Fidesz programjában szerepel”, csak a kormánypárt nem meri kimondani. Saját véleményét ismertetve leszögezte:

Szó nem lehet arról, hogy bármilyen szinten fizetős legyen a magyar egészségügy.”

Reagáltatták arra is, hogy másik tanácsadója, Komáromi Zoltán korábban a vizitdíj mellett gyűjtött aláírásokat. A kormányfőjelölt leszögezte, hogy a vizitdíjat nem támogatják, 2008-ban ő maga is a vizitdíj ellen szavazott. Arról, hogy a Századvég legutóbbi felmérése szerint az MSZP-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében hét, míg a biztos szavazó pártválasztók között tíz százalékos, Karácsony Gergely azt mondta, nem aggódik és a Századvég kutatásait nem szokta megnézni. Karácsony Gergely „kamunak” nevezte az arról szóló híreket, hogy a szocialista párton belül nem fogadnák el a személyét. Megkérdezték azokról a sajtóhírekről is, amelyek szerint a Miniszterelnökség 881 millió forintot költött arra, hogy kifizesse több olyan önkormányzat önrészét, amely a közvilágítás rekonstrukciójával az Elios Zrt.-t bízta meg.

Úgy tűnik, hogy az Elios-ügyben minden nap van egy újabb fejlemény, amelyik még inkább világossá teszi, hogy egy olyan bűnszervezetnek az áldozata a magyar társadalom, amely bűnszervezet átjárja a teljes magyar kormányt

– közölte. Olyan törvényjavaslat, hogy Stop Soros valójában nincs, csak egy civileket üldöző, ostoba jogszabályt terjesztettek a parlament elé – válaszolta egy másik kérdésre. Nem Soros Györgyöt, hanem Orbán Viktort kell megállítani, az MSZP-Párbeszéd erre kéri a választópolgárok bizalmát – mondta Karácsony Gergely.

FIDESZ: KARÁCSONY GERGELY AHHOZ A PÁRTHOZ ADTA AZ ARCÁT, AMELY MINDIG CSAK ELVETT AZ EGÉSZSÉGÜGYTŐL

A Fidesz szerint Karácsony Gergely ahhoz a szocialista párthoz adta az arcát, amely kormányzása alatt mindig csak elvett az egészségügytől és semmire sem becsülte az egészségügyi dolgozókat, felháborítóan alacsony fizetésért dolgoztatta őket és elvett tőlük egyhavi bért – így reagált a nagyobbik kormánypárt az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatára. A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: megbecsülik az egészségügyi dolgozókat, a szakorvosok bére az elmúlt két évben 207 ezer forinttal, az ápolók illetménye 2016 és 2019 között összesen 65 százalékkal emelkedik. Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező ápoló átlagkeresete 2010-ben 159 ezer forint volt, ami az idei béremeléssel együtt mostanra 309 ezer forintra emelkedett, jövőre pedig várhatóan 334 ezer forint lesz – sorolta a nagyobbik kormánypárt, hozzátéve, hogy az orvostanhallgatókat és ápolótanulókat ösztöndíjakkal segítik.

Forrás: MTI; fotó: Horváth Péter Gyula/PS

(forrás:pestisracok.hu)

Stefka István: Férfias beszéd volt

Bajszos hülye – Bokros Lajos fasizmust lát és mosolyokat számol