in ,

Óriási lopás! – Közpénz a zsákban: 34 milliárddal hizlalták a Szeviép bankszámláját a szoci fellegvárak és kormányzati szervek

Számtalanszor elhangzott már a gyanú, hogy a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat házi beszállítója volt az a Szeviép Zrt

Számtalanszor elhangzott már a gyanú, hogy a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat házi beszállítója volt az a Szeviép Zrt., amelynek három korábbi vezetőjét több éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték drasztikus vagyoncsökkenést eredményező csődbűncselekmény miatt, a cégből ugyanis milliárdokat lapátoltak ki, majd csődbe vitték azt. Többen felvetették azt is, hogy az eltűnt pénzeket az MSZP háza táján lenne érdemes keresni.

Botka László, Szeged MSZP-s ura a HVG-nek adott interjúban azt mondta, hogy mindez nem igaz, sőt, azt is tagadta, hogy az általa vezetett önkormányzat a szóban forgó időszakban, tehát a Szeviép pénzkimentése és a hitelezők, alvállalkozók megkárosítása, a vállalkozás csődbe vitele idején megbízásokat adott volna a cégnek. Szerinte egyébként a Szeviép csak egy a nagyon sok építőipari vállalkozás közül, amely tönkrement a gazdasági válság idején. Nos, Botka László, aki ezzel az interjúval törte meg az eddigi hallgatását a Szeviép-ügyben, feltehetően nem bontotta ki az igazság minden részletét.

A PestiSrácok.hu most több, mint egy tucat okot sorol fel, ismertetjük, “tévedett” a szegedi polgármester. Pontos tényadatokkal mutatjuk be, hogy a szocialista városvezetés hogyan pénzelte milliárdokkal, nagyon is komoly megbízásokkal a céget, még 2008-2009-ben is, amikor már zajlott a pénzkimentés. De nemcsak Szeged, hanem a 2004 és 2010 közötti baloldali kormányok is tömték az elítélt Szeviép-vezérek cégét, az elítéltekkel ráadásul az MSZP-s politikusok is szoros kapcsolatban álltak.

 

A Szeviép-ítélet és a Botka-interjú után a PestiSrácok.hu áttekintette a közbeszerzési adatokat és kiderült, hogy 2005 és 2010 között csaknem 34 milliárd forint közpénzt nyert el közbeszerzéseken a vállalkozás. Ebből 21 milliárdot Szegedtől, azaz szegedi projektekben kaptak meg. A pénzből 15 milliárd forintnyi megbízáshoz a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégén keresztül a Botka vezette szegedi önkormányzattól és egy olyan konzorciumon keresztül kapott a cég, amelynek vezetője a Szeviép volt. Botka László, aki a HVG-nek adott interjúban azt mondta, az önkormányzatnak ezekben az években nem volt szerződése a Szeviéppel, bizonyára elfelejtette a következő közbeszerzéseket, ezért felfrissítjük az emlékezetét. Bár a megbízások nagy részét valóban nem közvetlenül az önkormányzattól kapta a Szeviép, kettőt azonban mégis igen.

2005-ben 4,5 milliárd forint értékben szerződött a város a Szeviéppel a “Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztésére és bővítésére” projekt keretében, 2009-ben pedig szintén 4,5 milliárd forintot nyert el a “Szeged elektromos tömegközlekedése fejlesztése projekt keretében az 1-es villamos pálya és felsővezeték, valamint kapcsolódó egyéb építmények építési munkáinak generál kivitelezésére és kiegészítő tervezésére”.

Tény, hogy mindkét beruházás során konzorciumi tag volt a Szeviép, de a csatornázási projektben viszont a vállalkozás lehetett a konzorcium vezetője is, ugyanis a közbeszerzésben a Szeviép szegedi címe volt megadva, mint kapcsolattartó. Pont a legkínosabb időszakban, amikor a Szeviép már nem fizetett az alvállalkozóinak – sőt, fizetésképtelenségét is bejelentette -, még mindig kapott milliárdos értékű munkát, ha nem is a szegedi önkormányzattól, de annak a száz százalékos tulajdonában álló Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft.-től. A Ligetfürdő építésére egyébként 2008-2009-ben összesen három szerződést is kötöttek, közel hétmilliárd forint értékben.

Baloldali kormányok kifizetőhelye is volt a Szeviép

Botka László nem érti, sőt, visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a Szeviép körül eltűnt milliárdokból az MSZP-nek oszthattak vissza. Nos, a pénz holléte a mai napig rejtély – ugyanakkor az tény, hogy nemcsak a szegedi városvezetés folyatta a pénzt a milliárdokat kilapátoló, eltüntető Szeviépbe, hanem kormányzati szervek, állami cégek is a 2004 és 2010 közötti baloldali kormányok idején. Összeadtuk a költségvetési szervektől származó megbízási összegeket, ami a Szeviép esetében meghaladja a 16 milliárd forintot.

2008-ban a SZEVIÉP kapott megbízást a Kóka János vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól 46 millió forint értékben, a MÁV Zrt.-től pedig 315 millió forint értékben, de az ekkor Dobrev Klára alá tartozó NFÜ-től is “beesett” egy csaknem 2,3 milliárd forintos megbízás, a NIF Zrt.-től egy 1 319 651 699 forintos, a MAHART-tól pedig egy 1 128 293 478 forintos munka.

Ehhez jön még hozzá a szintén szegedi székhelyű Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól megkapott 5 904 026 690 forintos megbízás. Mindez együttesen 16 milliárd 221 millió 332 ezer forint.

A Szeviép finanszírozásából más baloldali, szocialista vezetésű önkormányzatok is kivették a részüket. A Fővárosi Önkormányzat 2005-ben a “Zsigmond téri szivattyútelep sodorvonali bevezetés rekonstrukcióját” bízta a cégre mintegy 217 millió forint értékben. Csongrád várostól, amelynek élén akkor MSZP-SZDSZ-es városvezetés regnált, 552 826 919 forintnyi megbízást kapott a Szeviép, míg a szintén balos Szentesről 2007-ben mintegy 171 milliós bevételre tett szert. 2009-ben az ugyancsak balos Dunaújváros és Apátfalva is beállt a sorba, előbbi 19 151 800 forinttal, utóbbi 4 653 000 forinttal “támogatta meg” a közben Szegeden százakat felültető, fizetésképtelen vállalkozást…

Sportos nagyfiúk

Döbbenetes módon Botka László a HVG-nek adott interjúban más, tisztességes cégek a gazdasági válság idején nehézzé vált anyagi helyzetéhez, csődbemeneteléhez hasonlította a Szeviéppel történteket. A szocialista polgármester szerint nincs itt semmi látnivaló, hiszen számtalan építőipari vállalkozás járt így.

Ha nem lenne elég, hogy a Szeviép-vezérek állítólagos rossz anyagi helyzetüket azzal tetézték, hogy százmilliókat kölcsönöztek többek közt saját leányvállalataiknak és magánszemélyeknek is, rázták a rongyot, 20 milliós autókkal jártak és sportot finanszíroztak, persze Szegeden. Olyan egyesületeket, klubokat, amelyek vezető tisztségét naná, hogy szocialista politikusok, baloldali potentátok töltötték be.

B. Sándor CL 500-as Mercedese Miskolcon, a DVTK-pályánál – Fotó: Délmagyar

 

Az ezredforduló után a szegedi női kosárcsapatot, 2008-ban pedig a DVTK-t támogatták. Pikáns, hogy ez utóbbinak akkoriban az a D. Imre volt az ügyvezetője, akit ősszel bilincsben vittek el egy másik ügyben, amelyikben – mint azóta kiderült – az egyik most elítélt Szeviép-vezér is érintett lehet.

Ugyanaz a CL 500-as Mercedes egy kicsit közelebbről, a csomagtartónál B. Sándor Szeviép-vezér – Fotó: MTI

2005-től egészen 2010-ig a Pick Szeged kézilabdacsapat főszponzora is a Szeviép volt. A támogatási szerződés megkötésével a Pick tulajdonosa az egyik Szeviép-vezér, P. László lett, társadalmi elnöke pedig a szocialista Ujhelyi István, aki akkor még államtitkár volt.

Amíg a Szeviépnek jól ment, a férfi kézilabdacsapat is menetelt. Kupát és bajnokságot is nyertek. A férfi kézilabdacsapatba még akkor is nyomták a pénzt, amikor hivatalosan már nem volt, legalábbis amikor alvállalkozóiknak már nem fizettek. Fizetési nehézségeik a sporttámogatási területet 2009-2010-re érték el. 2010-ben P. László megszabadult a tulajdonrészétől, és a pénzügyi mélyrepülés miatt az értékes játékosok közül többen is távoztak a csapattól.

Ujhelyi és P. László Szeviép-vezér egy Pick Szeged-sajtótájékoztatón – Fotó: Délmagyar, Segesvári Csaba

Botka és a Szeviép: borsó meg a héja?

Az ominózus interjúban Botka László kizárólag a B. Tamással való kapcsolatáról beszélt, elismerve, hogy B. Tamás munkát keresett, a végzettsége alapján pedig megfelelt, ezért az önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalat repülési ágazatvezetője lett.

Kezdjük akkor B. Tamással, aki korábban köztudottan Ujhelyi István szocialista politikus, korábbi államtitkár, országgyűlési képviselő, ma EP-képviselő sofőrje volt. B. Tamás cége az a Biztonsági Üzem Kft. amelybe a Szeviép-ügy vádirata, most már ítéleti indoklása szerint tagi kölcsön formájában mintegy 400 millió forintot kimentettek. A tanúként megidézett férfi a tárgyaláson azt mondta, már nem emlékszik, mire is kellett ez a pénz, hogy egyáltalán kapott volna pénzt. Szép, ugye? Nem emlékszik 400 millióra… Bezzeg Botka emlékszik: a polgármester szerint az építkezéshez használt gépek lízingdíját fizették belőle.

Nem mellesleg a Biztonsági Üzem Kft. az anyavállalat, vagyis a Szeviép sorsára jutott: felszámolták, de előtte, még 2008-ban a cég törzstőkéjét 97 millió forintról 3 millióra csökkentették, “veszteségek rendezése miatt”.

A szegedi polgármester tagadja, hogy kapcsolata lenne a Szeviép-vezérekkel, de azért személyesen vett részt a 2007-ben átadott Szeviép-székház avatásán.

A Szeviép-székház avatása. A szalagot Botka László polgármester együtt vágta át a ma már elítélt két Szeviép-vezérrel, B. Sándorral és P. Lászlóval – Fotó: Délmagyar, Segesvári Csaba

Arról is gondoskodtak, hogy a 4000 négyzetméteres irodaház ne álljon üresen. Az akkori MSZP-s, ma már DK-s Oláh Lajos államtitkár felügyelte Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rögtön bérbe is vette az ingatlant havi ötmillió forintért.

Vezető kép: A Szeviép-vezérek és a szocik – Fotó: Szeged.ma

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Szijjártó Péter: a Soros-egyetem csak politikai balhét akar

Volt vagy ezer ember a Kossuth téren, de Orbán megint nem bukott meg