in , ,

Orbán Viktor: megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a közterületi maszkviselést

Orbán Viktor: Legyőztük a járvány harmadik hullámát

Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a közterületi maszkviselést – jelentette be a miniszterelnök. Mutatjuk a további enyhítéseket, valamint azok részleteit!

 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: legyőztük a harmadik hullámot, a beoltottak száma tegnap 4,898 millió volt, így a hétvégén minden bizonnyal elérjük az 5 millió beoltottat.

Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik nyugati ország”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Kilenc enyhítést jelentett be a kormányfő

A kormányfő bejelentette, az operatív törzs úgy döntött, az ötmilliós átoltottság esetén „fel tudjuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét”. Hozzátette: „ugyanakkor maradnak olyan korlátozások, ami alól csak a beoltottak, vagy a fertőzésen már átesett védettek kapnak felmentést.” 

Orbán Viktor miniszterelnök 9 korlátozás feloldását jelentette be.

A miniszterelnök bejelentette, hogy ötmilliós átoltottság esetén:

1. A kijárási tilalom megszűnik.

2. Az üzletek és vendéglátó helyiségek kötelező zárási időpontja megszűnik.

3. Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.

4. Szabad a sport a közterületeken (akár egyéni, akár csapatsportról van szó).

5. A magán- és családi rendezvény 50 fő részvételével, korlátozás nélkül megtartható.

6. Lakodalom akár 200 fővel is korlátozás nélkül megtartható.

„Ha szállodában vagy étteremben tart valaki családi rendezvényt, például lakodalmat, akkor a helyiségnek az üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvényen résztvevőket elkülönítse, tehát külön teremben kell ezt megoldani” – tette hozzá a miniszterelnök.

7. Zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal tartható, illetve látogatható.

8. Szabad téri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével, korlátozás nélkül tartható. 

„Ide értve a gyűléseket is. Lehet ismét tüntetni, biztosan jönnek is majd hozzám. Ennek is eljött a lehetősége” – tette hozzá a miniszterelnök.

9. Zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

„A 16-18 éves korosztály tagjai pedig, akik eddig zárt területre, moziba vagy étterembe csak felnőtt kíséretében mehettek, mostantól majd újra saját jogon is mehetnek, ha be vannak oltva, hiszen a 16-18 éveseket, akik regisztráltak, sikerült beoltanunk” – tájékoztatott a kormányfő.

Az oltási kedvről, vakcinákról

A beszélgetés során Orbán Viktor szólt arról is, hogy van egy életciklusa az oltási kedvnek. A hazai fejlemények is nagyban hasonlítanak az izraelihez és a brithez – tájékoztatott. Mint fogalmazott, habár hamarosan elérjük az 5 milliós átoltottságot, 3 millió ember még mindig nincs beoltva hazánkban, ezért ezt a 3 millió embert is arra kérte a kormányfő, hogy oltassák be magukat.

Figyelni kell, hogy a határaink mentén mindenhol alacsony a beoltottság, és fenyegetnek a mutációk”

– tette hozzá.

A miniszterelnök közölte, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendelt 7,3 millió Pfizer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió, és még 4,7 millió AstraZeneca védőoltás. Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni – tájékoztatott a kormányfő.

Készül a magyar fejlesztésű vakcina is

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy mivel előre gondolkoztak, minden eshetőségre van vakcina. Mint tájékoztatott: a fentiek mellett hamarosan elkezdődik a magyar vakcinagyártás is, „így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak” – tette hozzá. A kormányfő elmondta: a magyar fejlesztésű vakcina jövőre várható. „2022 második felére rendben vagyunk, és addig kell külföldről vásárolt vakcinával védekezni” – fogalmazott.

Garantálni tudjuk minden magyar biztonságát”

– szögezte le a miniszterelnök.

A veszélyhelyzet, és a hitelmoratórium meghosszabbításáról

A kormányfő elmondta, a veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges. Mint emlékeztetett: a baloldal nemcsak nem szavazta meg, de „csúnya dolgokat” mondott. „A baloldal eddig sem volt részese a védekezésnek” – fogalmazott a Orbán Viktor. „Ami az országnak rossz, az a baloldalnak jó, mindez felelőtlenség” – szögezte le.

A miniszterelnök a hitelmoratórium meghosszabbításáról szólva elmondta, hogy annak két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. Mindez nagy teher a bankok számára – tette hozzá.

A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben

– szögezte le a kormányfő. A moratórium kifizetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt meg tudják tárgyalni. „A Bankszövetség megismert javaslatai egyelőre nem fogadhatóak el” – tette hozzá a kormányfő.

Tovább nőhet a dolgozók száma

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy őt nem lepte meg a kiugró magyar növekedési adat. „Én nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők. Egy fenomenális második negyedéves adatra számítok, és ennek alapja, hogy mára ugyanannyian dolgoznak, mint a válság előtt. Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak” – tette hozzá.

A következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma”

– fogalmazott a kormányfő. Mint mondta: „az emberek szeretnének reménykedni, de még nem döntötték el, hogy lehet-e reménykedni. Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak” – tájékoztatott a miniszterelnök. „Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekeztünk, eztán a gazdasági újraindításra lesz szükség” – tette hozzá. Mint mondta: hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell.

„Illúzió, hogy a NATO megvéd minket”

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az ellenzék hatalomra akar kerülni, ezért van az, hogy mindent ellenez. A honvédség kapcsán közölte, hogy világos a különbség a mostani és a korábbi kormány között. Mint fogalmazott: a baloldal szerint nem kellett honvédség, míg a mostani kabinet teljesen másként gondolkozik.

A NATO nem fog minket megvédeni. Csak akkor segítenek, ha látják, hogy mi is teszünk a védelmünkért

– tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy lehet, nem lesz háború évtizedekig, de a honvédek lesznek az elsők, akik vásárra viszik a bőrüket. „Nemcsak jó harcosokra, hanem jó mérnökökre, és orvosokra is szükség van. Ha a katona nincs kiképezve, akkor nem tud védekezni. Persze modern haditechnika nélkül nem fog menni” – tette hozzá. „Komoly fegyverkezésbe kezdtek a szomszédaink, ezért modernizálnunk kell nekünk is” – zárta szavait a kormányfő.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Gajdics Ottó: Budapest többet érdemel

Elkezdődött: muzulmán párt is indul a franciaországi regionális választásokon