in ,

Orbán Viktor: Készen állunk, hogy szomszédainkkal együtt felépítsünk egy új Közép-Európát – Teljes beszéd! – Videó

A magyarok és a románok képesek összefogni a szabadságért

A magyarok és a románok képesek összefogni a szabadságért – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulóján rendezett gálaesten. A kormányfő kiemelte: ha a Nyugatra vártunk volna, még mindig szovjet megszállás alatt élnénk. Mint mondta: a két nép szabad életet akar, ezért adták vérüket hőseink. Orbán Viktor elmondta: Magyarország készen áll arra, hogy szomszédjaival együtt felépítsen egy új Közép-Európát. A kormányfő szerint a világ nem hiszi, hogy ez lehetséges. Hozzátette: ’89-ben sem hitte a világ, hogy a népakarat megdönti a diktatúrát.

Temesvár mindig is fontos város volt Magyarország számára – mondta a magyar miniszterelnök a Temesvári Regio­nális Kereskedelmi Kamara rendezvény­csarnokában.

A kormányfő kiemelte, 1989-ben a világ nem tartotta lehetségesnek, hogy a románok fellázadjanak a kommunizmus ellen, de kiderült, hogy igenis lehetséges, sőt, az is kiderült, hogy a szabadságért magyarok és a románok képesek összefogni.

A magyarok emlékezetét megőrizte, hogy 1956-ban a lengyelek és a romániai magyarok után a románok álltak ki a magyar forradalomért.

Románia lakói megmutatták, hogy a kommunizmus kijavítása nem lehetséges  és megmutatták, hogy a kommunizmus megdöntése népfelkeléssel igenis az

– mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint, ha a Nyugatra vártunk volna, még mindig kommunizmusban élnénk. Közös cseh, szlovák, lengyel, román és magyar dicsőségnek nevezte azt, hogy volt bátorság kiharcolni a szabadságot.

Dicsőség azoknak, akik Temesváron és Romániában máshol is életüket adták a mi szabadságunkért.

Folytatva beszédét feltette a kérdést, lehet-e a magyar és a román népnek közös célja?

Orbán Viktor szerint ki kell törni abból a helyzetből, hogy Európa második vonalába tartozunk. A kormányfő célként tűzte ki, olyan országot akar, ahol a legjobb élni és alkotni.

Ezt a célt szomszédainkkal együtt könnyebben elérhetjük. Készen állunk, hogy szomszédainkkal együtt felépítsünk egy új Közép-Európát, ami nem csak beszállítója a nyugat-európai gazdaságoknak, hanem a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége is, ahol a városokat vasutak és autópályák kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová  visszatérnek a munkásaink, ahol az okoz fejtörést, hogy mit kezdjünk a Nyugat-Európából jelentkező munkavállalókkal. Ha összefogunk ez lehetségessé válik és ez lesz az új európai realitás

– jelentette ki a miniszterelnök.

 

A teljes beszéd:

(hirtv.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kálmán Szolgát 60 millióval tömik ki! Meg fogja hálálni…

Egy lebilincselő Bayer Show – Dörner György és Bayer Zsolt is üzent Karácsony Gergelynek- Videó