in ,

Orbán Viktor barátja nyert – Törökországban a libsik veszítettek! Erdogan nyerte a török elnökválasztást

A legfrissebb részeredmények szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a szavazatok 52,14 százalékát kapta 99,49 százalékos feldolgozottságnál

Budapest, 2019. november 7. Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A legfrissebb részeredmények szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a szavazatok 52,14 százalékát kapta 99,49 százalékos feldolgozottságnál a török elnökválasztás második fordulójában

− közölte az al-Dzsazíra pánarab hírügynökség az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva. Ellenfele, Kemal Kilicdaroglu összellenzéki jelölt a voksok 47,86 százalékával áll a második helyen. 

Ezzel a nem hivatalos eredmény szerint Erdogan nyerte az elnökválasztást, újabb öt évvel hosszabbítva meg ezzel mandátumát, mint Törökország elnöke.

Az eredmények Erdogan erős támogatottságát mutatják

− fogalmazott a jelenlegi elnök pártjának szóvivője.

Az ellenzéki ANKA hírügynökség adatai szerint Erdogan a szavazatok 51,3 százalékával vezet, míg Kilicdaroglu 48,27 százalékot kapott 98,17 százalékos feldolgozottságnál.

Az ANKA korábbi adatai szerint Kilicdaroglu vezetett.

Jelenleg úgy tűnik, hogy minden második ember szavazatát megkaptuk

− értékelt az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) − Kilicdaroglu pártja − szóvivője.

A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által megosztott − és ezáltal hivatalosnak tekinthető − részeredmény szerint 75,4 százalékos feldolgozottságnál Erdogan a szavazatok 53,4 százalékával vezeti a versenyt.

Kilicdaroglu e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.

 

 

A május 14-én rendezett első fordulóban Erdogan és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a várakozásoknál jobban teljesített, koalíciója egyértelmű többségbe került a parlamentben, az államfő pedig a szavazatok 49,52 százalékát érte el. Az ellenzéki Kemal Kilicdaroglu, akit a hatpárti Nemzet Szövetsége indított, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Az Anadolu adatai szerint a részvételi arány 85,24 százalékos volt.

Erdogánék már ünnepelnek

Habár hivatalos végeredmény még nincs, Erdogan és pártjának támogatói már megkezdték az ünneplést.

A török elnök elmondta győzelmi beszédét, amiben megköszönte a választópolgároknak, hogy újabb öt évre bizalmat szavaztak neki és pártjának.

Méltók leszünk a bizalmukra, akárcsak az elmúlt 21 évben

− jelentette ki Erdogan. Az elnök leszögezte, ezzel az eredménnyel Törökország nyert igazán, a győzelem pedig kinyitotta az ajtót az „ország évszázadának”.

 

Történelmi lehetőség Erdogan előtt

Úgy gondolom, történelmi lehetőség áll előtte, hogy megmutassa, hogy képes mindkét oldalt kormányozni, majd egyesíteni az országot

− fogalmazott az al-Dzsazírának Hakan Akbas. A török politikai elemző elmondta, a szoros eredmény azt mutattja, hogy az ország még mindig nagyon megosztott, ennek pedig a túlfűtött kampány sem tett jót. Akbas szerint Erdogannak egy új, ellenzéki véleményeket is befogadó agendát kell kidolgoznia az elkövetkező öt évre, melynek kulcsfontosságú része lehet az utóbbi időszakban gyengélkedő török gazdaság helyrerázása.

Kilicdaroglu: Tovább harcolok a demokráciáért

Mindig is harcoltam a jogaitokért és az igazságért, hogy senki ne nyomjon el benneteket, hogy bőségben élhessetek, és ezután is így fogok tenni

− fogalmazott eredményértékelő beszédében Kilicdaroglu. A CHP elnöke elmondta: a nép akarata az önkényuralmi rendszer megváltoztatására minden elnyomás ellenére megmutatkozott. Kilicdaroglu megköszönte a támogatást pártjának és az összellenzéki koalíciónak, háláját fejezte ki a választás lebonyolításában résztvevőknek.

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

8795 méter. Egyetlen magyar sem jutott oxigénpalack nélkül ilyen magasra! 53 méter. Ennyi hiányzott

Novák Katalin: gratulálok Erdogan elnök úrnak az újraválasztásához!