in ,

Olaszország tényleg bekeményített!

Na végre

Az olasz belügyminiszter, a migránsválság óta első alkalommal, megtagadta több száz illegális migráns befogadását azzal, hogy az őket szállító, magukat civilnek mondó szervezetek hajóját nem engedte kikötni. Salvini leszögezte: ez csak a kezdet, mert eltökéltek abban, hogy véget vetnek az effajta emberkereskedelemnek. Ráadásul Salvini rendszeresen elmondja, hogy ez csak az első lépés. Nem csak megakadályozzák a további beözönlést, hanem a már Itáliában lebzselő fél millió migránst haza is toloncolják.

„Érdemes volt felemelni a szavunkat és nemet mondani!”

– jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki szerint azzal, hogy nem engedélyezte a civilszervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, új kezdet nyílt az európai migrációs politikában. Matteo Salvini leszögezte, hogy a migránsokat szállító következő hajókat sem engedi be olasz kikötőkbe:

„Véget akarunk vetni az emberkereskedelemnek!”

Az alig két hete beiktatott olasz belügyminiszter egy milánói sajtótájékoztatón kijelentette: „felemeltük a szavunkat és megérte!”. Ezzel arra utalt, hogy nem engedélyezte az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül közös hajójának, az Aquariusnak a kikötését az olaszországi partokon. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a korábbi balközép olasz kormány nem zárta le a kikötőket, a mostani római kormány ezzel a lépéssel viszont „kontinentális” üggyé emelte a migráció problémáját, amelyre európai választ kell adni.

Kijelentette, hogy a Földközi-tengeren spanyol, francia, német, holland és más nemzetiségű nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenykednek, egyetlen olasz szervezet vagy olasz felségjelzésű hajó sincsen közöttük, eddig mégis kivétel nélkül az olaszországi partokra szállították a migránsokat.

Az olasz belügyi tárca vezetője megjegyezte:

„ez csak egy első lépés volt, ezzel még nem zárult le a játszma. Az eset rámutatott, hogy az Európai Uniónak a jószívűségre és hamis szolidaritásra épített migrációs politikája nem vezet sehova.” 

Azt üzente az őt bírálóknak, hogy az olasz hatóságok felajánlották az Aquariusnak a gyerekek és nők átvételét, de erre a hajót működtető szervezetek nem válaszoltak.

Az Aquarius
Az Aquarius

Matteo Salvini biztos információként jelentette be, hogy a hajót Spanyolország fogadja be Valencia kikötőjében. Hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy egy Líbiából indult migránshajó nem Olaszországban ér partot, „ez annak a jele, hogy valami megváltozott”.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják az Aquariust, amely 629, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, mert sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni.

Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy kedden európai kollégáival egyeztet egy új migrációs politika elindításáról, amely Európa külső határainak védelmét célozza, igazi és nemcsak kijelentésekből álló szolidaritást gyakorol, valamint a „valódi menekülteknek” nyújt segítséget.

(forrás:windofchange.blogstar.hu)

Gajdics Ottó búcsúzik Lovas Istvántól

EZ IGEN! – A BlowJobbik és a liberális Párbeszéd közös interjút adott, a koalíció is szóba került