in , ,

Nógrádi György: veszélyben vannak a békepárti miniszterelnökök Európában?

Történelmi hibát követtek el, egy lövés után a merénylőt le kellett volna teperni. Interjú.

„Visszatérve az európai parlamenti választásokhoz. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt nemrég, hogy Robert Fico »a legfontosabb hónapokban kiesett a munkából«. Vagyis nem tudja kifejezni a békepárti álláspontot az EP-kampányban. Az orosz-ukrán háború az ukrán győzelemig támogatni vágyó erők jól jártak a Fico elleni merénylettel?

Ez egy szörnyű nehéz dolog, mert rengeteg különböző elmélet jelenik meg ilyen helyzetben. A Fico elleni merényletet követően három dolgot mondtam. Egy: alapvető kérdés az, hogy életben marad-e. A válasz az, hogy igen. A második alapvető kérdés, hogy vissza tud-e térni a politikába. Valószínűleg igen. És a harmadik, hogy a merénylőt ki kell hallgatni, hogy egyedül volt-e, társai voltak-e, satöbbi, ezt most csinálja a szlovák rendőrség.

 

Egy tény: az, hogy egy merénylő közelről öt lövést leadhat Ficóra, ez a szlovák titkosszolgálat csődje. Ők ezt soha nem fogják bevallani, mert senki nem köp a saját levesébe. Történelmi hibát követtek el, egy lövés után a merénylőt le kellett volna teperni. Fico elé oda kellett volna ugrani. A szlovák titkosszolgálat jelenlévő emberei katasztrofális hibát követtek el.

Veszélyben vannak más békepárti miniszterelnökök is Európában?

Ha megnézzük, akkor sorra kapták a fenyegetést a lengyelek, a magyarok, és lehet sorban folytatni. Persze, minden ilyen merénylet megnöveli a hasonló támadások lehetőségének esélyét.

Magyarországról nézve szürreális, hogy Közép-Európában rálőnek egy vezető politikusra…

Ennyire megosztott a szlovák politika. Ha megnézi azt, hogy 8,5 százaléknyi magyar egy jelöltet sem tudott a szlovák parlamentbe bejuttatni… Most tele vannak – én egy hét alatt kétszer voltam kint – óriásplakátokkal az utcák, hogy szavazzanak a magyarokra. Én boldog lennék, ha legalább egy magyar, a listavezető Berényi József be tudna kerülni az Európai Parlamentbe. Tehát azt látjuk, hogy Szlovákiában az ott élő magyarok sem képesek összefogni. A szlovák politikát jelenleg egy rendkívüli széttagoltság jellemzi, és ennek része volt a merénylet.”

(Mandi)

 

 


 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Salvini megszólalt: Von der Leyen több kárt okozott, mint a jégeső

Hoppá! Elárulta a szlovák belügyminiszter: ekkor térhet vissza Fico