in

Nocsak! Újra függetlenednének a skótok

Erről szóló népszavazásról kezdene tárgyalásokat Londonnal a Skót Nemzeti Párt.

John Swinney skót miniszterelnök, a kormányzó SNP vezetője is, a párt választási programját bemutató edinburghi rendezvényen úgy fogalmazott: a képviselői helyek többségének elnyerése esetén a skót kormány megbeszéléseket kezdeményez a brit kormánnyal a skót nép demokratikusan kifejezésre juttatott akaratának valóra váltása érdekében. Swinney a skóciai parlamenti erőviszonyokra utalva kijelentette: az edinburghi törvényhozásban már most többségben vannak a függetlenségre törekvő erők.

 

Hozzátette:

régóta vallott személyes véleménye szerint a skót függetlenség elnyerésének legjobb módja a népszavazás, és a referendum kiírása előtti egyetlen akadály az, hogy a brit kormány ezt mereven elutasítja

A skót miniszterelnök szerint a júliusi országos parlamenti választás lehetőséget teremt a skót választóknak arra, hogy még intenzívebb nyomást fejtsenek ki Skócia függetlensége érdekében, és ennek módja az, hogy az SNP ismét elnyerje a londoni alsóházban a Skóciát megillető képviselői helyek többségét.

 

Skóciának 59 mandátum jár a brit parlament 650 tagú alsó kamarájában, és a júliusi választások kiírása után feloszlatott alsóházban ebből 43-at a Skót Nemzeti Párt képviselői töltöttek be. John Swinney az SNP választási programjának szerdai bemutatóján kijelentette azt is, hogy ha Skócia elnyeri függetlenségét, önálló országként visszalépne az Európai Unióba.

Ez a célkitűzés az SNP 32 oldalas választási programjában is külön fejezetként szerepel. A dokumentum szerint az EU tagjaként a független Skócia ismét érvényesíthetné azt a szabadságjogot, amely az unió bármely országában biztosítja az emberek kötetlen mozgását, letelepedését, munkavállalását és tanulását. A program kiemeli, hogy így Skócia is szabadon fogadhatná az Európai Unióból érkező munkavállalókat, és ez lehetővé tenné a skót gazdaság számos ágazatának növekedését.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel

A brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendumon azonban országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Az SNP azóta rendszeresen hangoztatja, hogy elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London távozásra kényszerítette az EU-ból.

(MTI)

 


 

 

 

FIGYELEM!

Tisztelt olvasóink, kedves barátaink, támogatóink!

 

Ahogy ígértük, mindenkit tájékoztatunk a Wittinghoff per kapcsán kialakult újabb helyzetről. 

Mint mindenki tudja, szerkesztőségünket másodfokon is elmarasztalták egy durva politikai bírósági ítélet által, amiben  4.5  millió forint + kamatok (2019-ig visszamenőlegesen!) + adók + perköltség büntetést kaptunk.

Hosszan mérlegelés után szerkesztőségünk úgy döntött, hogy az igazságszolgáltatásba vetett maradék hitünket is összeszedve a Kúriára visszük ügyünket. Ez a döntés anyagilag és lelkileg is megterhelő számunkra, hiszen mindenkit megviselt ez a kifejezetten méltatlan és igazságtalan politikai bírósági ítélet. Ezzel kockáztatjuk, hogy esetleg magasabb lesz a ránk kirótt büntetés összege, de reméljük, hogy ebben az esetben a valóban bűnös és közélethez méltatlan felperest fogják elmarasztalni.

Amennyiben lehetősége engedi és szeretne hozzájárulni a Kúriára benyújtott fellebbezés költségeihez, az alábbi számlaszámon tud nekünk segíteni és fennmaradásunkat támogatni:

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

 

 

Köszönettel,

 

A mindenszo.hu szerkesztősége

Üzenet a püffedt fejű, agyonfilterezett Lilunak: te kevesebbért már a lelkedet rég eladtad az RTL-nek + régi Lilu videó

A kommunista Amerikai Népszavás Bartus bevédte Gyurcsányt – A komcsik összetartanak