in ,

Nocsak, nocsak: csalások gyanúja a baloldali előválasztáson

Egy balesetben rengeteg pénz kíséretében előkerült szavazólapok, megfélemlítésre felbérelt romák, megvásárolt voksok

Egy balesetben rengeteg pénz kíséretében előkerült szavazólapok, megfélemlítésre felbérelt romák, megvásárolt voksok – egyre több sötét ügyre derül fény a baloldali előválasztással kapcsolatban. Az ügy egyik kulcsfigurája, a múlt héten az M3-as autópályán karambolozó BMW sofőrje korábban Márki-Zay Péter mozgalmában töltött be fontos posztot, de ma már a jelek szerint a Jobbik szekerét tolja.

Egyre több a kérdőjel annak a súlyos autóbalesetnek a kapcsán, amely az M3-as autópályán történt múlt hét szerdán, amikor is az esti órákban egy BMW a sávokat elválasztó betonelemeknek ütközött Gödöllő közelében. A gépkocsiban egy ember utazott, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Később azonban több érdekes dolog is kiderült: már a balesetről készült fotókon is látszott, hogy rengeteg irat is kiszóródott a roncsból az útra, közöttük pedig több kötegnyi baloldali előválasztási szavazólap.

Az Origo beszámolója szerint emellett nagy mennyiségű készpénz, konkrétan 18 millió forintot került elő az autóból.

A PestiSrácok pedig azt derítette ki, hogy a luxusautót az Ózdon a botrányos baloldali előválasztást koordináló Barta László vezette. Ahogy a portál többször is cikkezett róla, helyiek beszámolója alapján feltehetően Olaszliszkáról a városba szállított romák inzultálták az előválasztásra érkező szavazókat.

A csoport tagjai arról faggatták a szavazás résztvevőit, hogy kire akarnak voksolni. Aki pedig nem a karlendítős fotói miatt botrányba keveredő, jobbikos Farkas Péter Barnabás nevét mondta, azt egyszerűen nem engedték be a szavazósátorba. Egy fotón az egyik szavazókat zaklató férfi mellett egyébként egy Farkas Péterre nagyon hasonlító személyt kaptak lencsevégre.

 

Többféle visszaélés is történhetett

A Médiaworks Hírcentruma megszólaltatta a korábbi jobbikos ózdi képviselő Fidrus Pétert, aki egy általa nyilvánosságra hozott, a jobbikos polgármesterrel, Janiczak Dáviddal folytatott privát levelezésében azt írta, hogy Barta László volt az, aki a romákat a városba hozta. Mindezt azért, hogy segítségükkel befolyásolja a szavazást. A levelezés alapján Janiczak tisztában volt a történtekkel, ami nem is tűnik meglepőnek annak a fényében, hogy Farkas alpolgármester Ózdon.

Fidrus a Hírcentrumnak egyébként azt is mondta, hogy nem csak helyben, hanem máshol, így például Putnokon is történtek hasonló esetek.

A romákat nem csak elrettentésre használták fel, hanem szavazataikat is megvásárolták.

Ennél a pontnál pedig érdemes visszakanyarodni a múlt szerdai balesetre. Azt nem tudni jelenleg, hogy a BMW-ben talált 18 millió forint mire kellhetett, ahogy az sem tisztázott, hogy a kiszóródott szavazólapok honnan származtak és hová vitték azokat. Annyi azonban kijelenthető, hogy ha egy ilyen eset egy hivatalos választáson történik, az azonnal felvetné a választási visszaélés gyanúját. Ha pedig a fent említett eseteket is hozzávesszük, bűncselekmények egész sora valósulhatott meg.

Az ügyben megkerestük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy indítottak-e nyomozást vagy nyomozásokat az ügyben. Válaszuk szerint a baleset miatt közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indult szabálysértési eljárás.

A pénz eredete és az előválasztási tevékenységgel kapcsolatos iratok azonban nem képezik büntetőeljárás tárgyát

– írta megkeresésünkre a megyei rendőrség. Mindez azt jelenti, hogy Bartának – legalább is az állami igazságszolgáltatás előtt – nem kell beszámolnia a pénzről és a szavazólapokról.

Ezzel együtt annyi már most megállapítható, hogy az ózdi akció nem hozott sikert, a végül már csak a Jobbik és a DK által támogatott Farkas Péter Barnabás – akiről hétfőn egy újabb fotó került elő, amin immár félreérthetetlen mozdulattal látható – ugyanis elvesztette az előválasztást Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú választókerületében.

 

Márki-Zay Péter is képbe kerül

Barta azonban nem csak a Jobbikkal, hanem a miniszterelnök-jelölti posztra pályázó hódmezővásárhelyi polgármesterrel, Márki-Zay Péterrel is kapcsolatban áll. Sőt, ahogy azt Márki-Zay a Hírcentrumnak maga árulta el,

a férfi a Mindenki Magyarországa Mozgalom operatív igazgatója volt korábban.

Ezt támasztják alá a korábbi sajtóhírek is. Barta neve akkor került szóba, amikor az önkormányzati választások előtt, 2019 júliusában az akkor még MMM-ben politizáló Hadházy Ákos faképnél hagyta Márki-Zay mozgalmát.

A Népszava akkori cikke, amely Hadházy kilépése kapcsán derített fényt a mozgalom belső ellentéteire, kitért arra, hogy az operatív igazgató munkájával is többen elégedetlenek voltak. Egy konkrét esetről is szó esett, amikor is az egyik elnökségi tag szerette volna megnézni a mozgalom bankszámlakivonatát, de Barta László ezt egyszerűen megtagadta tőle.

A korábbi operatív igazgató szemére vetették azt is, hogy Nagykőrösön – Márki-Zay Péterrel együtt – a helyiek tudta nélkül állapodott meg arról, hogy a Jobbik helyi politikusa, Zágráb Nándor legyen Czifra Szabolcs fideszes polgármester kihívója.

Zágráb végül nagyon kikapott a választáson: több, mint húsz százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint kormánypárti riválisa.

 

(mandiner.hu, Baranya Róbert)

 

 

Add tovább!

Bohár Dani: a felböfögött parizer, avagy Jakab Péter bukása

Kövér László: átlépik a büntetőjog határát, akik egyszerű többséggel változtatnák meg az Alaptörvényt