in ,

Nocsak! – Egyre több kivándorló jön haza

A statisztikák szerint egyre kevesebben hagyják el Magyarországot, miközben egyre többen visszatérnek

 

2017-ben tizenöt százalékkal csökkent a kivándorlás, tavaly 25 100-an hagyták el az országot. Ráadásul 18 ezernél is többen tértek haza az előző évben a korábban kivándoroltak közül, ez kilenc százalékos növekedés 2016-hoz képest. Szakértők szerint ennek a fő oka a magyar gazdasági fellendülés volt.

Érdekesség, hogy az ENSZ adatai szerint a magyarok 6 (a magyarországi magyarokra vonatkozik ez a szám, a határon túliak nincsenek benne), a románok 17,5, a horvátok 20,4 a portugáloknak pedig a 22,3 százaléka él egy másik országban.

Most, nyolc éves kormányzást követően a magyar gazdaság olyan állapotba került, hogy a kivándorlás mérséklődött, tehát egyre kevesebben hagyják el Magyarországot; a régiós adatok alapján a legkevesebben Magyarországról vándoroltak ki”

mondta erről Deák Dániel politológus az M1-en.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a magyar társadalomnak nagyon alacsony a mobilitása, azonban amint megnyílt a külföldi munkaerőpiac, sokan úgy vélekedtek, hogy ha már amúgy is költözni kell a munka miatt, akkor elmennek Ausztriába, Németországba vagy más egyéb országokba. Egy ideig kedvezőtlen volt a gazdasági helyzet is Magyarországon, ami összességében az elvándorlást eredményezte.

Mindkét szakértő arról beszélt a műsorban, hogy külföldön arányaiban sokszor sokkal nehezebb lakáshoz jutni, mint Magyarországon. Erre Londont hozták fel példaként.

A szakértők szerint a fiatalok általában csak rövidebb időre mennek ki külföldre, amíg többen együtt élve félre is tudnak tenni, amiből aztán itthon el tudják kezdeni az életüket, nyelvtudással is felvértezve.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

NEM STADION – Kerékpárutak épülnek országszerte

Az Európai Ombudsman hivatalához fordul a CÖKA a Magyarországot gyalázó LIBE-jelentés miatt