in ,

Nemcsak pénzt, szavazókat is lopnak – Így nyúlnák le az ellenzéki pártok a Botka miatt kiábrándult MSZP-szavazókat

Botka László bukása óta nyitott kérdés, melyik ellenzéki párt szívhatja el az MSZP-ből végleg kiábrándult, csalódott szavazóknak, akiknek a száma akár az egymillió választópolgárt is elérheti. Az ellenzéki pártok különböző stratégiákkal próbálják magukhoz édesgetni a szocialisták egykor népes rajongótáborát.

Botka László bukása óta nyitott kérdés, melyik ellenzéki párt szívhatja el az MSZP-ből végleg kiábrándult, csalódott szavazóknak, akiknek a száma akár az egymillió választópolgárt is elérheti. Az ellenzéki pártok különböző stratégiákkal próbálják magukhoz édesgetni a szocialisták egykor népes rajongótáborát.

A Hetek arról ír, információik szerint még a Botka-stáb is arra számított, erőt mutató jelölt nélkül az MSZP saját feltételezéseik szerint 800 ezer és 1 millió közötti szavazót veszíthet. Ráadásul ebben a ciklusban már azzal a veszéllyel is számoltak, hogy 2014 után az MSZP-szavazók jelentős részének szemében reális alternatíva lehet a Jobbik. Az utóbbi két hétben felgyorsultak az események, hiszen az LMP és a DK is bejelentette, hogy önálló listával indul a választásokon. Innentől nyitott a kérdés, a Jobbik, az LMP és a DK hány kiábrándult szavazót képes elszívni a szocialisták szavazótáborából.

A Hetek kérdésére a kialakult helyzettel kapcsolatban az MSZP úgy reagált, „az MSZP folytatja azt a munkát, amelyet Botka László volt miniszterelnök-jelölt vezetésével megkezdett”, azért dolgoznak a Tegyünk igazságot! program szerint, hogy leváltsák a „korrupt Fideszt”.  Hozzátették, a kormányváltás azonban „csak egy eszköz arra, hogy egy igazságos Magyarországot építsünk.” Programjuk értelmében változtatnának az adórendszeren, javítanának a nyugdíjasok helyzetén, növelnék az oktatásra és egészségügyre fordított kiadásokat, valamint „helyreállítanák a sajtószabadságot”.

A DK szintén értékelte a kialakult helyzetet, a Heteknek Gréczy Zsolt szóvivő úgy válaszolt, pártja „a nyugalom, a stabilitás, az európai értékek és a társadalmi szolidaritás pártja”. Hozzátette, Sokak Magyarországa című programjukat bemutatták a választóknak, és megvan a 106 egyéni jelöltjük. Arra a kérdésre, Botka László bukása után felmerült e az MSZP-hez való közeledés és a közös lista állítása, úgy reagál, a DK elnöksége egyhangúlag döntött a párt önálló választási listájáról. Nem merült fel a változtatás szükségessége.

Az LMP a Heteknek úgy reagált, programjuk és Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt személye garancia arra, hogy ebben a pártban megvan az akarat, a bátorság és a tudás arra, hogy 2018-ban leváltsa a kormányt. Ebben szövetségesünk minden csalódott, de reményt váró szavazó, függetlenül attól, hogy a kormánypártokból vagy az ellenzékiekből ábrándultak ki – tették hozzá. A közös jelöltállítással kapcsolatban azt mondták, nyitottak az együttműködésre, de csak akkor, ha az a kormányváltáson túl teljes politikai irányváltást is képes hozni.

A Jobbiktól azt kérdezte a lap, Vona baloldali szavazókhoz írt nyílt levelén túl mivel próbálják az MSZP-ből kiábrándult szavazókat megszólítani. Válaszában a Jobbik hangsúlyozta, eddig is tudták, hogy a társadalom többsége kormányváltást akar, és hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt. Hozzátették, Botka lemondása bebizonyította, hogy a Fidesz által behálózott MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani a kormányt. Hangsúlyozták, a Jobbik programja a baloldali szavazóknak is egyszerre kínálja a kormányváltás és egy szabad, élhető és biztonságos Magyarország lehetőségét. A béruniót, a differenciált nyugdíjemelést, a bérlakásépítési programot, a szakszervezetek megerősítését, a jogállamiság helyreállítását és a diktatúra lebontását minden baloldali ember támogatja – fogalmaztak.

Teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Hetek/ATV.hu; fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

(pestisracok.hu)

Ezért maradt el idén a Farkasházy-féle szárszói találkozó

V4 után jöhet a formális V5??? – Az EXIT POLL szerint győzött az osztrák néppárt!!!