in ,

NEM STADION! – További milliárdokat hoz Magyarországra a BMW

A BMW debreceni gyárépítése a beruházás egymilliárdjához újabb egymilliárd eurónyi beruházást vonz majd

A BMW debreceni gyárépítése a beruházás egymilliárdjához újabb egymilliárd eurónyi beruházást vonz majd a következő tíz év alatt a régióba, valamint felerősödik a műszaki szakemberek képzése – kommentálták a beruházás hírét politikusok és szakértők.

Az országnak és Debrecen városának is nagy siker a BMW-gyár építése – közölte Kósa Lajos, a térség fideszes ország­gyűlési képviselője az M1 műsorában.

Mint mondta, már kezdeményezte, hogy a térség önkormányzati vezetői kezdjék meg egy 2050-ig szóló vízió kialakítását, hogy irányítói lehessenek a fejlődésnek, amely a gyárépítés hatásaként tízezer új munkahelyet jelent majd a mintegy négyszázezres agglomerációban. – A világ egyik leginnovatívabb autógyártója jön hozzánk – hangsúlyozta a politikus, aki megemlítette, az egymil­liárd eurós gyárépítés körülbelül ugyanekkora mértékű beruházásokat vonzhat a térségbe a következő tíz évben.

– A BMW debreceni beruházása a térség erősödését hozza – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az, hogy a magyar portfólió az Audi és a Mercedes mellett a BMW-vel bővül, komoly siker. Szerinte az autóipari beruházás azt is magával hozza, hogy Debrecenben felerősödik a műszaki szakemberképzés, mert egyre több ilyen típusú munkavállalóra lesz szükség.

Ahogy azt tegnap megírtuk, a BMW debreceni üzemében 2023 körül kezdődhet a termelés, a gyárban hagyományos, elektromos és hibrid meghajtású modelleket is gyárthatnak majd – kizárólag BMW márkaként. A vállalat által jegyzett Miniket az Egyesült Királyságban gyártják, ám a termelés folytatása a Brexit miatt gondokat okozhat a BMW-nek – jelezte a cég képviselője.

Fotó: REUTERS/Michaela Rehle

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke arról beszélt, hogy a döntések előtt a befektetők általában mérlegelik az infrastruktúrát, a logisztikai ellátottságot, a szakképzett munkaerő elérhetőségét. Mint mondta, Magyarország mellett fontos szempont volt a beszállítói hálózat fejlettsége, hiszen a BMW 1,4 milliárd euró értékben vásárolt Magyarországról terméket, szolgáltatásokat, ez mintegy 90 magyar beszállítót jelent, akiknek a köre tovább bővül majd.

Megjegyezte, itthon egyre több nagyváros képes nemzetközi szinten is meghatározó beruházásokat vonzani, Debrecen előtt hatalmas lehetőség áll a BMW-beruházással, és a város ezzel élni is fog.

Eközben a vártnál jobb eredményről számolt be az autógyártó konszern tegnap közzétett gyorsjelentésében. A vállalat árbevétele 2,9 százalékkal 25 milliárd 23 millió euróra, az adó- és kamatfizetés előtti eredménye pedig 6,3 százalékkal 2 milliárd 746 millió euróra csökkent a második negyedévben. Az elemzők ennél alacsonyabb profitra számítottak.

(forrás: Jámbor Gyula, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

NEM STADION – Hamarosan átadja Érd 40 éve várt hídját az A-Híd

LIBSI POFÁRAESÉS – Sikertelenül próbálták bírálni Orbán Viktort