in ,

Nem stadion – Tízmilliárdokat áldoz a magyar kormány egészségipari vállalkozások támogatására

Járványidőszakban valósággal létkérdés, hogy a gyógyításhoz szükséges legfontosabb eszközöket magyar vállalkozások állítsák elő,

Járványidőszakban valósággal létkérdés, hogy a gyógyításhoz szükséges legfontosabb eszközöket magyar vállalkozások állítsák elő, ezért szán tízmilliárdokat a kormány az egészségipar megerősítésére – írta a szerdai Magyar Nemzet. Gion Gábor pénzügyi államtitkár a lapnak elmondta, hogy az ezt szolgáló programra érkezett eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb robottechnológia is szerepelt.

A koronavírus-járvány kitörése miatt hirtelen óriási kereslet mutatkozott az országokban például lélegeztetőgép, orvosi maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszer iránt, és a pandémia megmutatta, hogy ezen a téren Magyarország eddig rendkívül kiszolgáltatott volt. A szükséges legfontosabb egészségügyi termékek csupán kevesebb mint húsz százalékát állítják elő magyarországi cégek, másutt ez az arány hetven vagy nyolcvan százalék felett van – fejtette ki Gion Gábor. Ezért indította el a Pénzügyminisztérium – a kórházi adósságrendezésnél megkezdett munkát folytatva – az Egészségipari támogatási programelnevezésű pályázati rendszert. Hozzátette, hogy az utóbbi hónapok eseményei alapján egyértelmű, milyen kockázatokkal jár, ha az egészségügyi termékeknél egy ország másokra van utalva. Itt nincs idő várni, például ha lélegeztetőgépre van szükség, az azonnal kell, egy percet sem lehet késlekedni, nemhogy heteket – fogalmazott. Hozzátette, a kormány ezért különített el a nyáron ötvenmilliárd forintot az egészségipari cégek támogatására. A program túl van az első pályázati körön, annak nyomán harminckét vállalkozás több mint harmincmilliárd forintos igényét fogadta be a tárca, a második pályázati körben beérkezett igények elbírálása pedig folyamatban van.

Elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozások részesülhetnek támogatásban, a lényeg, hogy a cég a hazai egészségipari gyártást erősítse vagy ilyen megoldásokat fejlesszen ki. A gumikesztyűtől a maszkon és a védőruhán át a fecskendőn és a vérnyomásmérőkön keresztül egészen a lélegeztetőgépig és más bonyolult műszerig terjed az a lista, amire pénzt lehet nyerni az államtól.

Nemcsak az a cél, hogy rövidebb legyen a gyártási folyamat, hanem az is, hogy minél több résztevékenység idehaza történjen

– mondta az államtitkár, és példaként említette az alapanyag-, az alkatrész- vagy a csomagolóanyag-gyártást. Az eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb technológia is szerepelt, volt olyan pályázó, amely robotkarok, sőt az önálló robotok gyártásához igényelt támogatást – írta a Magyar Nemzet. A lényeg, hogy az egészségügyi termékek gyártásában növekedjen a magyar részarány, enyhüljön hazánk kiszolgáltatottsága – hangsúlyozta Gion Gábor, aki úgy vélte, hogy ezek alapján mindenképpen megtérülő befektetés erre a célra áldozni az állam forrásaiból.

 

(pestisracok.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

A Keménymagban is Lázár János bécsi videója volt a téma – Videó

Megint nyivákol a főpolgármester a járványügyi védekezés helyett – Majd mi válaszolunk