in ,

Nem stadion – Nemzetközi sporteseményeket is tarthatnak Zalaegerszeg épülő uszodájában

A ZÁÉV munkálataival elrajtol Zala megye legjelentősebb uszodaépítése, amely során egy kültéri és versenymedencét is építenek, továbbá új termálvizes forrás és naperőmű-rendszer is létesül

Közel 9 milliárd forintból hamarosan elkezdődnek Zalaegerszeg fedett sportuszodájának építési munkálatai a helyi ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezésében, a fejlesztésre pedig a Modern Városok Program keretében kerül sor – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. Ahogy azt korábban megírtuk, a tavalyi évben már elkészültek a létesítmény látványtervei.

Tízpályás versenymedence is szolgálja az úszókat

A sportuszodát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által meghatározott előírások szerint alakítják ki, ennél fogva nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz. Az új medencék összesített vízfelülete 1852 négyzetméternyi úszásra szolgáló területet jelent, amely magában foglal:

  • egy 407 m2-es kültéri medencét,
  • egy 175 m2-es melegvizes tanmedencét,
  • egy 10 m2-es merülő medencét,
  • valamint egy 10 pályás, 1260 m2-es versenymedencét.

Az építkezéshez több mint 4700 köbméter vasbeton és több mint 220 tonna acél tartószerkezetet használnak majd fel.

A beruházás részét képezik a kapcsolódó építészeti, épületgépészeti és -villamossági, sporttechnológiai és akadálymentesítési munkálatok is. A projekt során közmű-, út-, járda- és parkolóépítés is megvalósul majd, továbbá egy napelemes kiserőmű és különféle vízilétesítmények is helyet kapnak.

Lelátóval épül meg az új uszodaépület

A kivitelezés három ütemben zajlik majd. Az első ütemben elbontják a meglévő kültéri medencét és helyére megépítik az újat a hozzá tartozó burkolatokkal együtt, valamint kialakítják a gépészeti tereket közel 500 négyzetméternyi területen. Szintén az építkezés első fázisában megszüntetnek egy rétegvíz kutat és létrehoznak egy 250 méter mély hidegvízkutat, illetve egy 1100 méter mélységű termálvízkutat.

A beruházás második szakaszában megvalósul a meglévő uszodaépület elbontása és az új létesítmény megépítése. A munkálatok idején a kültéri medence működését ideiglenes sátorfedés és ideiglenes öltözők biztosítják majd.

Az új uszoda egy több mint 8000 négyzetméteres, háromszintes épület lesz, amely egy 270 fő befogadására alkalmas lelátót is kap majd.

A projekt utolsó fázisában felújítják a 360 m2-es strandépületet, valamint kiépítik a napelemes rendszert.

(magyarepitok.hu, Almási Krisztina)

Elmenekült az országból az MSZP-s – A volt MSZP-elnök a Kanári-szigetekre költözhetett

Nem stadion – Mélygarázst és közösségi teret kap Tatabánya központja