in ,

Nem stadion! – Megújul a Balaton-part egyik gyöngyszeme

Na, ugye

A turizmus fellendítése és a városkép szépítése miatt számos fejlesztést valósítanak meg az egyik legjelentősebb Balaton-parti településen.

 

2020 őszére megújul a Tihanyi Bencés Apátság és környezete közel 2 milliárd forintból. A beruházás keretén belül az alábbi fejlesztések várhatók:

  • létrejön egy szórakoztatóközpont
  • megújul az apátság és a Mádl Ferenc tér közötti lépcső
  • felújítják az apátság belső tereit
  • múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki
  • felújítják a kiállítóteret.

Emléket állítanak Illyés Gyulának

A településen létrehozzák a tihanyi művészek emlékházát, amely a városhoz kötődő jelentős személyiségeknek, köztük Illyés Gyulának állít emléket. Tihany a Balaton turisztikai térképén élvonalban álló település, melynek irodalmi hagyatéka is figyelemre méltó. Ez utóbbit őrzi majd a művészek élményháza, melyet a fiatalok számára is vonzó formában valósítanak meg.

A fejlesztés keretében az Echo-dombon új utcabútorokat és tájékoztató táblákat helyeznek majd el.

A következő 10 évben nagy fejlődés várható

2019 jelentős évszám lesz az apátság történetében, hiszen 300 éves évfordulója lesz annak, hogy 1719-ben a magyar bencések ismét visszatértek a török kiűzetés után az apátság falai közé – mondta el a sajtótájékoztatón Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság vezetője.

Magyarországon egyre inkább erősödik a turizmus, azon belül is a Balaton presztízse, amelynek fontos elemét képezi a tihanyi arculat. Emiatt 2030-ig 52 fejlesztési programot valósítanak meg a településen – adott tájékoztatás a település polgármestere, Tósoki Imre.

A Tihanyi Bencés Apátság több mint 950 éve létezik, amelyet I. András király 1055-ben alapított Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Az altemplom – királykripta – az egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak.

(magyarepitok.hu)

A címeres hazaáruló Ujhelyi megint pattog – Az MSZP most éppen a médiatanácsot perli be

Most hol van Sargentini???? – Francia diákokat térdeltet Macron rendőrsége (video)