in ,

Nem stadion – Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban

Megerősítette a magyar GDP-növekedési és inflációs előrejelzését az IMF

 

Megerősítette a magyar GDP-növekedési és inflációs előrejelzését az IMF. A nemzetközi valutaalap előrejelzése szerint hazánk a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban.

Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 7,6 százalékkal nő a tavalyi 5 százalékos csökkenés után. Az adat megegyezik az IMF október 12-én publikált világgazdasági kilátásaiban szereplő becslésével, amikor 3,3 százalékponttal javította az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az áprilisi várakozásához viszonyítva. Az IMF adatai alapján Magyarországot az idén csak Írország (+13 százalék) és Észtország (+8,5 százalék) előzheti meg. Az IMF szerint a magyar gazdaság növekedése jövőre 5,1 százalékra lassul. Ez szintén megegyezik a korábbi októberi előrejelzéssel, ami 0,8 százalékponttal gyengébb adat a tavaszi becslésnél. Az IMF honlapján megjelent előrejelzés szerint 2023-ban 3,8 százalékkal nő a magyar gazdaság, az áprilisi várakozáshoz hasonló mértékben.

 

Az IMF szerdán megerősítette Magyarországra vonatkozó inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 3,3 százalék után az idén 4,5 százalék, jövőre pedig 3,6 százalék lehet. Áprilisban az idei évre 3,6 százalékos, jövőre 3,5 százalékos inflációt jósolt. Az IMF 2023-ra a tavalyival megegyező, 3,3 százalékos inflációval számol Magyarországon.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Kinyílt a csipája – Nocsak, nocsak! Kamu Geri szerint azzal zsarolta a DK, hogy nem lesz többé főpolgármester – Videó

Követeljük, hogy a kormány vesse C típusú átvilágítás alá Márki-Zay Pétert! Mit keres az amerikai nagykövetség járműve Márki hivatalánál?