in ,

Nem stadion – Látványos felújítás után adták át Magyarország egyik legszebb kastélyának nyugati szárnyát

A ZÁÉV és a WHB konzorciuma elkészült a projekttel. A ZÁÉV és a FÉSZ pedig már a központi épületrész felújítását is elvállalta a kastély megszépülésének következő lépéseként.

Fertõd, 2021. július 18. A fertõdi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnya az átadóünnepségén napján 2021. július 18-án. Az új szárnyban három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idõvonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászmûvész és Incze Mózes festõmûvész közös tárlata kapott helyet. MTI/Filep István

 

Egy jelentős fejlesztéssorozat részeként született újjá a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya, melyet vasárnap adtak át. Más épületrészeket érintő korábbi – 2009 óta zajló – projektek után a hétvégén ünnepélyesen átadták a nyugati szárnyat, melyet a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma restaurált mintegy kétmilliárd forint értékben a 3H Építésziroda Kft. tervei alapján. A most átadott projekten a kivitelezés már korábban lezárult, azonban a pandémia miatt csak 2021-ben lehet látogatni a patkószárnynak is nevezett földszintes épületrészt, melyben a napokban kiállítás nyílik meg.

A nyugati szárnyon elvégzett, összesen 1275 négyzetméternyi munkát két ütemre bontották: elsőként az épületrészben 1100 négyzetméterben elkészült a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása is. Ezt követően a tető- és homlokzatjavítási munkáit végezték el.

 

Ezzel a három tárlattal várják az érdeklődőket
A hosszú távon időszaki kiállításoknak otthont adó nyugati szárny három tárlattal nyílt meg,

az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár,
az Esterházy-porcelánkabinet,
valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott benne helyet.
Az átadón és kiállításmegnyitón részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint köszöntötték Esterházy Antal herceget és feleségét, Esterházy Svetlanát.

 

Folytatódik a kastély fejlesztése
A felújítás következő része a főépületen, vagy más néven múzeumi tömbön fog lezajlani, ahol a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. végzi el a munkát mintegy 2400 négyzetméteren. A munkálatok érintik a pincét, a földszintet, az I. emeletet, valamint a II. emelet keleti oldalának egyes helyiségeit, az óraszintet és a belvedere szintet is.

Ezen felül a keleti összekötő szárny pincéjén és földszintjén is dolgoznak majd, illetve a keleti szárny déli végében helyreállítják a lépcsőt és a csatlakozó I. emeleti közlekedő területet.

 

 

(Szabó Ákos, magyarepitok.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Még mindig nem stadion – Az utolsó rendezetlen terület is megújul Békéscsaba központjában

Nem stadion – Gyorsvasúttal 5 és fél óra alatt juthatunk Budapestről a lengyel fővárosba – Videó