in ,

Nem stadion ! – Közel havi százezer forintot kereshetnek a jól tanuló középiskolások

A minimálbért, azaz a nettó 99.085 forintot is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása

A minimálbért, azaz a nettó 99.085 forintot is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása, ezzel szeretné a kormány garantálni, hogy egy diák sem hagyja ott anyagi okokból az iskolát. Az ágazati stratégia szerint ráadásul nemcsak a középiskolai évfolyamokon, de már a szakképző iskolát megelőző orientációs évben, valamint a lemorzsolódóknak létrehozott műhelyiskolákban is fizetni fognak. Tízezer diák pedig ingyenes nyelvi képzést is kaphat a szakképzési centrumok szervezésében, mindebből pedig várhatóan mintegy 15 ezer diák fog első körben részesülni- írja a Magyar Nemzet.

 

Óriási lehetőséget biztosít a kormány a nehéz sorsú, de tehetséges fiataloknak, 2020 után ugyanis minden technikumi hallgató vagy szakképesítésben tanuló diák. Eddig csupán a duális képzésben résztvevők kaphattak juttatásokat, ha szerződést kötöttek az intézményükkel együttműködő partnerekkel, jövőre viszont bárki pályázhat a közel százezer forintos ösztöndíjra.

A szakképzési ösztöndíj az első félévben – a jelenlegi minimálbérszint mellett – havi húszezer forint, ami később  a tanulmányi eredmény függvényében akár negyvenezer forintra is növekedhet, de ha a kedvezményezett nem üti meg az elvárt tanulmányi színvonalat, ötezer forintra is csökkenhet. A havi juttatásoknak csupán felét kapják azonnal készhez a tanulók, a másik felét pályakezdési támogatásként a számlájukra utalják, melyhez a diák csak tanulmányai sikeres végeztével fér hozzá, így motiválva a szakképesítés megszerzését. A “zárolt” összeget eszközvásárlásra, lakhatásra vagy utazásra használhatják fel.

Valamennyi pénzt a szakképzésre felkészítő orientációs évfolyamban is kapnak a tanulók, hogy ne legyen anyagi okuk otthagyni az iskolát.

Ugyanezen megfontolásból a lemaradóknak indított műhelyiskolában is kapnak majd juttatást a diákok. Itt azonban úgy számolják ki az összegeket, hogy ez a rövid idő alatt elvégezhető részszakképesítés semmiképp ne legyen vonzóbb, mint a rendes szakképző iskolai képzés.

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A gombszemű Udvari bolondját jelöli frakcióvezetőnek a Jobbik

Az alkesz Szanyi Tibor az MSZP-ről: „Szavazzon rátok a vasorrú bába!”