in ,

Nem stadion – Háromezer környezetbarát busz beszerzéséről döntött a kormány

Egészségügyi fejlesztésekről, béremelésről, valamint háromezer elektromos busz beszerzéséről is döntött a kormány

Egészségügyi fejlesztésekről, béremelésről, valamint háromezer elektromos busz beszerzéséről is döntött a kormány. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az uniós ügyeket is áttekintették, részben az EU-csúcs, részben pedig az aktuális uniós döntések miatt.

Hangsúlyozta: első a biztonság kérdése, az uniós döntés értelmében pedig a Frontex jogkörének kibővítésére vonatkozó javaslat végül kikerült abból. Gulyás Gergely emlékeztetett arra is, hogy az unió a külső határvédelmet hazánk esetében nem támogatta, Magyarország ennek költségét ezt egyedül állta. Kiemelte: minden pénzt, amit bevándorlókra költenének, határvédelemre kell költeni.

 

A kormány a tegnapi ülésén Palkovics László javaslatát is megtárgyalta, ennek értelmében új stratégiát kialakítva mintegy háromezer új elektromos busz beszerzéséről is döntöttek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy azokat a megnövekedett igényeket, amiket a tömegközlekedésben már nem tudnak kielégíteni, hazai gyártású buszokkal pótolnák, arról pedig, hogy ezeket milyen cégek tudják majd legyártani, még nem született döntés, de már “feltérképezték” azokat a vállalkozásokat, amelyek ebben részt tudnak venni. Gulyás Gergely szavai szerint a magyar piac képes teljesíteni ezt a megrendelést, bár elismerte, hogy ezen a téren további fejlesztésekre lesz szükség.

Ma még drágák ezek a buszok, de a jelentős igény hatására csökkenhetnek az árak.

Kérdésre válaszolva a miniszter arról is beszélt, hogy három év múlva már csak ilyen buszok állhatnak forgalomba.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a tegnapi kormányülésen Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter kétórás előadást tartott az egészségügyi területről. Ennek fontos eleme, hogy Miskolcon 1,8 milliárd forintos beruházással telepítenek két fontos kórházi   -sugárterápiás – berendezést.

A PPP-programhoz hasonló kiváltásra kerül sor az egészségügyben is

– mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ennek a ciklusnak egyik sürgős feladata, hogy a budapesti egészségügyi infrastruktúra felzárkózzon a vidékihez, és kiváló minőségű ellátás jöjjön létre. Ennek egyik elemeként épül a dél-budai szuperkórház. Ismertetése szerint további másik három centrumkórház is megvalósul majd, az erre fordítandó pénzügyi forrás pedig rendelkezésre áll. Hozzátette: 1700 milliárd forint jut az egészségügyre. A kormány célja, hogy a bérelt berendezések arányát megszüntesse, de legalábbis minimálisra csökkenthesse.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügyben dolgozók béremelése továbbra is folyamatos lesz, ebben a ciklusban 72 százalékkal növekedik majd az ápolói bér. 2019-ben nyolc, 2020-ban tizennégy, 2021-ben húsz, 2022-ben pedig harminc százalékos emelésre számíthatnak az ágazatban dolgozók. Orvosbéremelés is lesz, ennek mértékéről később dönt a kormány.
Kérdésre válaszolva hozzátette:

Még májusban bejelentjük a gazdaságpolitikai akciótervet, az utolsó simításokat végezzük rajta.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter a kémügy titkosításának feloldásával kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint

egészen példátlan hazaárulás volt, amit az akkori nemzetbiztonsági vezetés végrehajtott. Nem lehet minősíteni, hogy idegen pszichológusokat hogyan lehetett becsempészni a nemzetvédelemhez. Kár, hogy elkoptatta a hazaárulás szót a politikai kommunikáció, mert így nem lehet kellően kifejezni azt az árulást, amit a szocialista kormányzás idején tettek. Nem csoda, hogy a Jobbik és az MSZP egymásra talált, ez a fajta magatartás -gondoljunk csak Kovács Béla ügyére – nem áll tőlük távol. 

A magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy amikor 2010-ben átvették a kormányzást, államcsőd közeli helyzet volt,

a szocialista kormány mulatott, aztán fizetni kellett.

Egyéni számla egyenlőre nem lesz – tette hozzá.

A miniszterelnök repülőútjait firtató balliberális médiamunkás kérdésére, mely szerint miért nem hozzák nyilvánosságra, hogy a miniszterelnök mennyiért utazgat, Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy

Értem, hogy a választási kampányban az Index ilyen cikkeket tud csak produkálni. Nem tudok arról hogy a honvédségi gépeken kívül más gépet bérelt volna a kormány.

Gulyás Gergely a közelgő EP-választással kapcsolatban pedig azt mondta, hogy, olyan parlamentet kell választani, ami nem támogatja a migrációt. A magyar kormány képviselői mindig olyan döntéseket szavaztak meg, amely ellene van az illegális migrációnak.

Timmermansnak is érdemes lenne átgondolni, hogy jó-e az az út, amin járnak a migránskártyákkal kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva a Ferihegyi Repülőtérrel kapcsolatban elmondta: januárig kell a tulajdonosnak teljesítenie a kormány által kért többpontos követelést, ha ezt nem teszi meg, akkor bezárják a terminált.

PestiSrácok.hu, fotó: PS/HPGy

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

Így köszöntötte az egymilliomodik honosított külhoni magyar állampolgárt Gunarason Orbán Viktor (Videóval!)

Hoppá! – Orbán-Bolsonaro találkozó – A legfontosabb politikai kérdésekben egyetértés van Brazília és Magyarország között