in

Nem stadion! – 4 hónappal a határidő előtt adta át a Strabag és Belfry az M85-ös új szakaszát

4,5 kilométernyi 2×2 sávos utat építettek, amivel Sopron és Budapest között 10 perccel csökken a menetidő.

Átadták az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülő szakaszának második ütemét pénteken. A beruházásban 4,45 kilométernyi 2×2 sávos és 1,6 km hosszú 2×1 sávos újépítésű út készült el. A 14 milliárd forintos projektet a Strabag-holdinghoz tartozó STR Építő Kft. és a Belfry PE Kft. kivitelezte. Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök is.

 

Mentesítik a környéket a teherforgalomtól

Az M85-ös fejlesztését a város észak-déli elkerülését lehetővé tevő első fázis 2015-ös megvalósításával kezdték el. A most elkészült pályarész segítségével a Csorna és a közeli Farád település is mentesül az áthaladó forgalom alól, illetve javul a térség megközelíthetősége is. A munkálatok kevesebb, mint két évig tartottak.

Az M85-ös új szakaszán 110 km/h-s sebességgel lehet haladni, az útépítésnek köszönhetően 10 perccel gyorsabban lehet elérni Sopront a fővárosból, mint korbban.

A most átadott útszakasz Csorna, Bogyoszló, Jobaháza és Farád települések közigazgatási területét érinti. A fejlesztés során

  • kialakítottak egy különszintű közlekedési csomópontot
  • elkészítettek 2 körforgalmat a 85-ös főúton Farád után és az M85-ös jelenlegi végpontjánál,
  • 1,2 kilométernyi új kerékpárutat adtak át,
  • és megépítettek 3 felüljárót vasútvonalak és egy tervezett kerékpárút felett, illetve egy aluljárót is.
NIF Zrt.

 

2022 után 2×3 sávos lesz az M1-es

Az ünnepségen felszólaló Homolya Róbert államtitkár emlékeztett: 2014-ben a kormány eldöntötte, hogy 2022-re valamennyi megyeszékhelyet és megyei jogú várost bekötik a gyorsforgalmi hálózatba, illetve valamennyi autópálya el fogja érni az országhatárt. Hozzátette: a projektek 70 százaléka jutott el abba a szakaszba, hogy 2017 végén és 2018 elején a munkaterületeket át tudják adni.

2022 után megkezdődik az M1-es autópálya 2×3 sávosítása is, melynek megvalósításához a szükséges engedélyek megszerzésén a Nemzet Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) már munkában van – tette hozzá.

 

 

Komplex műszaki megoldásokat használtak

Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója kiemelte: kimagasló eredmény, az utat a szerződésben rögzített határidő előtt 4 hónappal sikerült az autósoknak átadni az utat, melyet a magyar költségvetés forrásaiból finaszíroztak. A szakasz átadásával az egyik legkomplexebb műszaki megoldásokat tartalmazó útfejlesztés valósult meg Magyarországoon – fejtette ki.

 

Jövőre indul el az építkezés az M85-ös következő szakaszán

Elmondta, jövőre kezdődik meg M85-ös építkezése a fertőrákosi csomópontig, illetve az M15-ös 2×2-sávos autóúttá fejlesztése is, amivel a szlovák határig az M1-es autópályáról szintén gyorsforgalmi úton lehet eljutni 2019 végére. A főigazgató emellett megköszönte a projektet kivitelező szakemberek által elvégzett munkát is.

Az esemény végén a megyei önkormányzat a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjat területfejlesztési tagozatban Rékassy Győzőnek, a NIF Zrt. projektirodavezetőjének adományozta.
(magyarepitok.hu)

Szita Károly a vidéki Sorosközpontokról – „A biztonságunkat és nyugalmunkat érezzük veszélyben”

Nem stadion: Brutális számok – Közel járt a 40 százalékos növekedéshez októberben az építőipar