in ,

Nem mi mondtuk: Eurostat: Budapest életszínvonalban felülmúlja Bécset és Berlint

A közép-kelet európai országok nagyvárosai is szépen teljesítenek.

Az Eurostat adatai alapján az életszínvonalat tekintve Budapest több fontos nyugat-európai várost is megelőz – írja friss adatok alapján a Növekedés.hu, hozzátéve, hogy Prága, Varsó vagy Pozsony így is előttünk jár. Hangsúlyozzák: fővárosunknak óriási túlsúlya van a magyar gazdaságban. A helyzet ilyen szempontból lassan száz éve változatlan.

 

 

Budapest olyan városokat előz meg, mint Bécs, Berlin vagy Madrid

A portál közölte: az Európai Unió alá tartozó Eurostat minden évben közzéteszi azokat a részletes gazdasági adatokat, amelyek alapján össze lehet mérni az egyes EU-s régiók életszínvonalát. A legfrissebb számok, amelyek a 2019-es állapotokat mutatják be a múlt héten jöttek ki. Az Eurostat a GDP adatokat egy fiktív pénznemre a PPS-re (Purchasing power standard) is átszámolja, amireazért van szükség, mert az egyes országokban sokszor nagyok az árkülönbségek.

A Növekedés.hu példája szerint a németeknél vagy a bolgároknál nyilván nem ugyanannyiba kerül egy McDonald’s menü vagy egy fékcsere. Amikor valaki külföldre akar költözni akkor sokszor felmerül, hogy

hiába lehet mondjuk Londonban a hazai fizetés többszörösét megkeresni, ha közben az albérletek is csillagászati árba kerülnek.

Az eltérő árszínvonalakat a PPS teljesen lefejti és megmutatja, hogy mekkora a tényleges életszínvonal.

A lényeg: a PPS terén Budapest olyan városokat előz meg, mint Bécs, Berlin vagy Madrid. A Növekedés.hu hangsúlyozza: a közép-kelet európai országok nagyvárosai is szépen teljesítenek, olyannyira, hogy a ranglistán Prága Luxemburg után a második helyen áll. Ez annak is köszönhető, hogy a mi térségünkben a gazdaságok jellemzően fővárosközpontúak, ezzel szemben Németországban például szinte minden régióban az uniós átlag fölött élnek az emberek.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Lyukas-zoknis Hadházy felcsapott virológusnak: szerinte az orosz vakcina blöff

Felszólítást kapott Kamu Genya – Láng Zsolt: fizesse vissza a főváros a vendéglátósoktól adóelőlegként elvett bértámogatást!