in

Nahát, már megint nyugdíjemelés? Januárban ismét emelik a nyugdíjat – Libsik: sivalkodásra felkészülni!

Az Erzsébet-utalvány postázása jelenleg is tart, de karácsony előtt minden érintett megkapja

Januárban ismét emelik a nyugdíjat

Jövő év első hónapjától újra emelik a nyugdíjszerű juttatásokat és a gazdaság jó teljesítményé­ben bízva a kormány 32 milliárd forintot különített el a jövő évi költségvetésben a 2018-as, év végén esedékes nyugdíjprémiumra. Mint ismert, Magyarország történelmében először idén fizettek nyugdíjprémiumot, amelynek összege maximum tizenkétezer forint volt.

 

– Olyan többgenerációs országot építünk, amely a nemzedékek szolidaritására épülve az időseket is megbecsüli, ezért januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások a decemberihez képest. A különbség attól függ, hogy 2017-ben vagy annál korábban állapították meg a járandóságot – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tegnapi sajtótájékoztatóján.

A háromszázalékos emelést a törvényi előírásoknak megfelelően kapják az érintettek, míg a további 0,8 százalékos emelésben azok részesülnek, akiknél az idei évnél régebben állapították meg a nyugdíjat. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a novemberi 0,8 százalékos, egyösszegű kiegészítés beépül a 2017 előtt megállapított nyugdíjakba. Ezt figyelembe véve egy 113 ezer forintos öregségi nyugdíj 4325 forinttal, vagy ha azt idén állapították meg, 3390 forinttal emelkedik.

A kormány megbecsüli azokat az időseket, akiknek több évtizedes munkájának köszönhetően a mai állapotában van az ország, ezért szeretnék, ha a gazdasági sikerekből ők is részesülnének – tette hozzá Balog Zoltán, aki a megbecsülés jelei közé sorolta a nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiu­mot és a tízezer forintos Erzsébet-utalványt, amelynek postázása jelenleg is tart, de az ünnepek előtt minden érintetthez el fog jutni. A miniszter azt hangoztatta, a kormánynak sikerült megőriznie a nyugdíjak értékét, és pluszjuttatásokat is tudtak adni az időseknek.

A kormány szeretné, ha az ország gazdasági sikereiből az idős emberek is részesülnének

Fotó: Kurucz Árpád

A kormány szeretné, ha az ország gazdasági sikereiből az idős emberek is részesülnének

Balog Zoltán arról is beszélt, a kormány arra számít, hogy jövőre tovább erősödik a gazdaság, „négy százalék felé tud növekedni”, és szeretnék, ha ennek a hatását is éreznék az idősek. Közölte, ezért a 2018-as költségvetésbe már betervezték, hogy a jövő év végén is fizetnek nyugdíjprémiumot; erre több mint 32 milliárd forintot különítettek el.

Mint ismert, az idén volt Magyarország történelmében nyugdíjprémium, amelynek összege maximum 12 ezer forint volt. A novemberi nyugdíjat, az egyösszegű emelést és a nyugdíjprémiu­mot november 10-én utalták a bankszámlákra és a postára, amely november 15-től kezdte el a kézbesítést. A nyugdíjprémium fedezetére ebben az évben 24 milliárd forintot biztosított a költségvetés. Az idén 2,021 millió öregségi nyugdíjas számíthatott a prémiumra.

Balog Zoltán a tegnapi sajtótájékoztatón emlékeztetett arra is: az ő javaslatára, Lázár János miniszter kezdeményezésére elfogadta az Országgyűlés, hogy januártól plusz 50 ezer forintot kapnak havonta a nyugdíjuk mellé azok, akik legalább húsz évig otthon ápolták tartósan beteg gyermeküket.

(Varga Attila, magyaridok.hu)

Fantasztikus eredmény – Télen is nyári forgalom a Balatonnál! – Megteltek a szállodák!

Ez oszt igen! – Elvetnék a kötelező kvótákat – Kompromisszumos javaslattal áll elő Észtország, az EU soros elnöke