in ,

Nahát, ezen meg sem lepődünk: az EU-tól is kapott tömegoszlató képzést a mianmari rendőrség

Az Európai Unió szakemberei is tartottak tömegoszlató képzést a mianmari rendőröknek, így az elfajuló tüntetések és zavargások kezelésére.

Az európai rendőrség már jó néhány éve együtt dolgozott a mianmari hatóságokkal, hogy fejlesszék az ottani rohamrendőri technikákat – írja az Euronews. A Mypol névre hallgató projekt 2012-ben indult. Képzés mellett bizonyos mennyiségben felszerelést is biztosított a mianmari rendőröknek, hogy egy lehető legmegfelelőbb, az emberi jogokat maximálisan respektáló gyakorlat gyökeret ereszthessen a délkelet-ázsiai államban. Ezt a támogatást a múlt hét történései után az EU felfüggesztette.

A Mypol keretein belül nyújtott képzésnek soha nem volt része a fokozott, éles erő bevetése. Az offenzívabb részleteket már maguk a mianmari rendőrök maguktól tették hozzá a gyakorlathoz”

– mondta egy uniós forrás, hozzátéve, hogy az uniós képzés a láncformációkra, a pajzsként összezárásra fókuszáltak, a támadó fegyverhasználat, a visszatámadás nem került szóba.

A délkelet-ázsiai országban a katonai puccs után számos városban tüntettek az emberek, és helyszíni beszámolók szerint több helyütt gumilövedékekkel lőttek a demonstrálókra a rendőrök, és vízágyúk mellett a levegőbe leadott lövésekkel is oszlatták a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tömeget.

A demonstrációk kezelésének módját számos, emberi jogsértést emlegető kritika érte, az ázsiai állam hatóságai ezt visszautasítják mondván, a rendőrök csak saját magukat védték a feldühödött tömeggel szemben.

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

2 Comments

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem tudja eltakarítani Trumpot a Hálózat – Felmentette Donald Trump korábbi amerikai elnököt szombaton az Egyesült Államok szenátusa

A bolgár nő szerint a Klubrádió hozzá tartozott a mindennapokhoz – Hát mostantól nem tartozik!