in

Nagyon komolyat lépnek az oroszok! Oroszország készen áll a globális internetről történő leválásra

A lehetséges elszigetelődést biztosító rendszer kiépítését nemzetbiztonsági okokkal magyarázzák.

Az orosz szakemberek sikeresen futtattak le több olyan tesztet, mellyel azt ellenőrizték, hogy Oroszországban képesek-e tovább működtetni az internetszolgáltatásokat egyfajta országos intranetként, ha valamilyen okból a belső hálózatot leválasztanák a nemzetközi internetről – Alekszej Szokolov távközlési miniszterhelyettes hétfői, december 23-ai bejelentéséről a Vedomosztyi számolt be.

A szuverén internet (alapját, a saját hálózatot „runet”-ként is szokták emlegetni) megteremtése régi terve már a kormányzatnak. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a tesztek néhány napon át, kijelölt, speciális hálózatokon folytak, az ország több részén. A projekt teljes körű legalitással rendelkezik, ugyanis a leválasztáshoz szükséges jogi alapot egy novemberben elfogadott törvény biztosítja, melynek indoklásában az szerepel, hogy minderre, az állami kontroll kiterjesztésére azért van szükség, hogy adott esetben meg tudják védeni az ország infrastruktúráját a külföldi támadások ellen.

A miniszter azt közölte, hogy a tesztek során a kormányzati ügynökségek és a távközlési szakemberek megfelelő válaszokat adtak a feltételezett külföldi fenyegetésekre.

A tájékoztató második részét viszont már az újságírók kizárásával tartották meg, de szivárogtak ki információk. A Vedomosztyi ugyanis árnyaltabb képet ad egy, a távközlési minisztériumból származó szakmai anyagra, egy prezentációra hivatkozva, mivel ott az szerepel, hogy a szimulált támadások több mint fele sikerrel járt, behatoltak az orosz kibervédelmi rendszerekbe: „A szimulált behatoló az esetek 62,5 százalékában az SS7 protokollon, illetve 50 százalékban a Diameter protokollon keresztül elérte a célját” – idézik a prezentációt.

A Vedomosztyi úgy tudja, a tesztek egy része biztosan december 16-án és 17-én zajlott négy szövetségi szolgáltató bevonása mellett minisztériumok, hatóságok, a nemzetbiztonság, a titkosszolgálat – sőt, a Kaspersky Lab – közreműködésével: 18 szimulált támadás dolgoztak ki, ezekből 12 az SS7-en, 6 a Diameteren keresztül indult.

Az említett törvényi szigorítás alapjaként az Egyesült Államok kiberbiztonsági stratégiájának agresszív jellegét hozzák fel, melyre Oroszországnak válaszolnia kell. A törvény legfontosabb eleme, hogy a „szuverén internet” megteremtésére irányuló állami törekvéseket a távközlési ipar összes szereplőjének támogatnia kell, és ennek része az is, hogy a távközlési felügyelet által megkövetelt berendezéseket kötelező felszerelni a hálózatban. A hatóságok közlése szerint maguk a tesztek egyáltalán nem érintik a magánfelhasználókat.

A szólásszabadságot féltő, a fokozódó kormányzati ellenőrzésektől tartó aktivisták aggodalmaira válaszolva Putyin elnök a múlt héten kijelentette, hogy a szabad internet és a szuverén internet nem zárják ki egymást.

(itcafe.hu, Dajkó Pál)

Oszd meg másokkal is!

Budapesten egymást szopatja az ellenzék

Vádirattal buktatnák meg Trumpot a demokraták, aki egyre népszerűbb