in ,

Nagy buli van a Várban – Hullanak a fejek a V. Naszályi Márta vezette Budavári Önkormányzatban

Ez egyre szórakoztatóbb…

Balliberális körökben jól ismert módszer a felelősség hárítása. Ne lepődjön hát meg senki, hogy a Budavári Önkormányzat polgármestere – miután sokadjára futottak neki a költségvetés elfogadásának, sikertelenül – most úgy döntött, megválik azoktól a munkatársaktól, akik szerinte tehetnek erről. Legalábbis ez lehet a magyarázata annak, hogy V. Naszályi Márta kirúgta a Karácsony Gergelytől örökölt jegyzőjét és a Gazdasági Iroda vezetőjét. Saját magát és alpolgármestereit – úgy tűnik – nem tartja felelősnek azért, hogy 2021 januárjára odáig züllesztette a kerületet, hogy az utolsó érvényes költségvetés a 2019-es.

Ahogyan arról korábban a Mandiner beszámolt, Budapest Főváros Kormányhivatala vizsgálta a Budavári Önkormányzat tavaly februárjában elfogadott költségvetését, és annak augusztusi és októberi módosításait. A törvényességi felülvizsgálat során a hivatal több jogszabálysértést is feltárt, amelyekkel kapcsolatban törvényességi felhívással élt. Az első probléma az volt, hogy nem az a költségvetés került kihirdetésre, amit a képviselő-testület elfogadott, ezért a büdzsét hatályon kívül kellett helyeznie a polgármesternek, a jegyzőnek pedig a módosított változatot kellett kihirdetnie.

 

 

Az üggyel kapcsolatban a PestiSrácok.hu megkereste Gulyás Gergelyt, a Gazdasági és Jogi Bizottság tagját, aki elmondta: miután a kormányhivataltól megérkezett a határozat, amely szerint jogsértően fogadták el a költségvetést, az önkormányzat a javaslatokkal együtt megpróbálta a hibákat javítani, de nem sikerült. Ezért jelezték a kormányhivatalnak, hogy amit tavaly decemberben az önkormányzat költségvetésként elfogadott, az még mindig nem felel meg sem a törvényességi, sem pedig a számtani szabályoknak. Most ott tartunk, hogy valószínűleg 2021 januárjában még nem lesz 2020-as költségvetése az I. kerületnek – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A BALLIBERÁLIS POLGÁRMESTER A JEGYZŐJÉT ÉS A GAZDASÁGI IRODA VEZETŐJÉT IS KIRÚGTA

A Mandiner úgy értesült, hogy V. Naszályi Márta egy levelet küldött a képviselőknek, amiben arról tájékoztatta őket, hogy 2021. február 28-i határidővel, közös megegyezéssel megválik a kerület jegyzőjétől, Tarjányi Tamástól, aki korábban Karácsony Gergely mellett dolgozott Zuglóban ugyanezen a poszton. Ám nemcsak a jegyzőnek kellett távoznia. Az önkormányzat honlapján megjelent egy pályázat, amiben gazdasági irodavezetőt keresnek. Nagyon úgy tűnik, hogy V. Naszályi Márta a Gazdasági Iroda vezetőjét is menesztette állásából a költségvetési botrány miatt. A történtekre a portálunk által megkeresett bizottsági tag, Gulyás Gergely is reagált:

 

Úgy tűnik, V. Naszályi Márta megtalálta, hogy ki a bűnbak. Nem saját magát, vagy az alpolgármestereit vonta felelősségre, hanem a jegyzőt és a Gazdasági Irodának a vezetőjét. 

Mint ismert, V. Naszályi Márta párttársa, Karácsony Gergely korábbi zuglói jegyzőjét vette maga mellé, akit 2011-ben Győrújbarátról távolítottak el. Tarjányi Tamás akkor nem értette, miért kell távoznia a község jegyzői posztjáról, bár részben elismerte, hogy regnálása alatt lassan mentek a dolgok a hivatalban, amit azzal magyarázott, hogy leterhelt volt a hivatal. Tarjányi beismerte azt is, hogy megromlott a viszonya a polgármesterrel, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy koncepciós eljárás áldozata lett.

A FELELŐSSÉG NEM ÁLL MEG A JEGYZŐNÉL

A kirúgásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely megjegyezte: V. Naszályi Márta az elbocsátásokkal lényegében elismerte azt, hogy a 2019-es önkormányzati választások óta egy rosszul működő hivatalt vezet. A felelősség kérdése a bizottsági tag szerint nem áll meg a jegyzőnél; mindenképp meg kell vizsgálni azt, hogy milyen felelőssége volt ezekben a jogszabálysértésekben a polgármesternek és alpolgármestereinek.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a kerülettel, ha nincs elfogadott költségvetés, a bizottsági tag úgy reagált: költségvetés hiányában felvetődik annak a kérdése, hogy mennyire voltak törvényesen elköltve azok az adóforintok, amelyekkel gazdálkodott a kerület tavaly. Gulyás Gergely kiemelte: a városvezetés 2019 decemberétől nem tud elszámolni – a költségvetés keretein belül – az állampolgárok pénzével.

 

(Kroó Zita, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Most kaptuk: Washingtonban hátat (!) fordítottak Biden autókaravánjának a katonák! Videó

De azért szidják a kormányt – Több, mint kétmilliárd forintnyi állami reklámbevétele volt az RTL-nek tavaly