in , ,

NA VÉGRE – A bajor miniszterelnök lezárná a határt + mindenszo.hu kommentár

Nem késő egy kicsit?

Mindenszo.hu kommentár: Ezt mi már pár éve megléptük! Mire várnak ott nyugaton? És megint ezek a feltételes mondatok: „Lezárná”…

 

A bajor miniszterelnök lezárná a határt

Le kell zárni Németország határát a menedékkérők előtt, ha nem sikerül a menekültügyi reform – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök egy pénteki német lapinterjúban.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy Bajorországban – ahol a menedékkérők legnagyobb része eléri a német határt – „nagy aggodalommal” fogadták az Európai Bizottság jelentését, amely szerint ismét emelkedik a Törökországból az Európai Unió területére átkelő menedékkérők száma, mert „az ellenőrizetlen bevándorlás egyszer már, 2015-ben, alapvetően megváltoztatta nemcsak a politikai szerkezetet, hanem a biztonsági helyzetet is Németországban”.

Hozzátette, hogy „ennek nem szabad megismétlődnie”, ezért  a határon meg kell tagadni a belépést a menedékkérőktől, ha nem sikerül kiépíteni az új típusú befogadóállomásokat – a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER központnak nevezett létesítményeket -, a CSU-s vezetésű szövetségi belügyminisztérium reformtervének legfontosabb elemét.

A tárca szóvivője, Harald Neymanns a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón az interjúval kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tervek szerint augusztus végén, szeptember elején elkezdődik az első ANkER központok próbaüzeme, és „nincs semmi ok alternatívák mérlegelésére”.

Hozzátette: a német határon mindenkitől megtagadják a belépést, akinek nincs érvényes úti okmánya, kivéve, ha azt mondja, hogy menedéket kér Németországban, vagy el akar jutni Németországon keresztül egy másik államba, hogy ott kérjen menedéket.

A kivétel az előző belügyminiszter, Thomas de Maiziere egy 2015 szeptemberében kiadott utasításán alapul. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap értesülése szerint az új kormányban – amelyben a CSU elnöke, Horst Seehofer a belügyminiszter – egyeztetések kezdődtek arról, hogy visszavonják-e ezt az utasítást és térjenek-e vissza a korábbi gyakorlathoz, amelynek alapján senki sem léphet be Németországba érvényes iratok nélkül.

Ezzel kapcsolatban az ügyeletes kormányszóvivő, Martina Fietz a tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy Angela Merkel kancellárnak a szövetségi parlamentben (Bundestag) szerdán elmondott beszédén kívül nem tud részletekkel szolgálni az ügyben. Felidézte, hogy a kormányfő a parlamentben arról beszélt, hogy be kell indítani az ANkER központok rendszerét, és ki kell értékelni a tapasztalatokat.

 

(forrás:demokrata.hu)

FORDUL AZ EU-S SZÉLJÁRÁS? – Az EU nyolc tagállama követeli az uniós külhatárok védelmét+mindenszo.hu kommentár

Szopórolleren a teljes ellenzék