in , ,

NA, UGYE! – Ipsos: Magyarország sokkal békésebb ország, mint Nyugat-Európa

Az Ipsos legfrissebb, júliusi kutatása szerint az európai lakosok közül a magyar emberek elégedettek leginkább hazájuk bevándorlás- és biztonságpolitikájával

Az Ipsos legfrissebb, júliusi kutatása szerint az európai lakosok közül a magyar emberek elégedettek leginkább hazájuk bevándorlás- és biztonságpolitikájával, emellett világviszonylatban kifejezetten alacsony azon magyarok száma, akik úgy látják, erkölcsi válságban van a magyar társadalom. A nyugat-európai országok lakosai ehhez képest nagyon borúsan látják nemzeteik ezen ügyek mentén kialakuló kihívásait.

A francia Ipsos Group közvélemény-kutató intézet 28 ország lakosát kérdezte végig világszerte, hogy miként vélekednek a saját országukról, melyek azok a témák, amikkel összefüggésben gyakran aggódnak. Mondani sem kell, a legizgalmasabb vizsgált témák között továbbra is megtalálható

  • a terrorizmus;
  • a bevándorlás és annak megfékezése;
  • a bűnözés és az erőszakos bűncselekmények előfordulása
  • és a nemzeteken belül húzódó erkölcsi, morális hanyatlás.

Magyarország a fenti témákban kifejezetten jó, mondhatni kimagasló eredményeket ért el, ezzel pedig nemcsak számos európai, hanem egy-egy szuperhatalmat is magunk mögé tudtunk szorítani. De lássuk a részleteket.

Bevándorlás

Bevándorlás // Forrás: Ipsos Group 2018

Jól látható, hogy világviszonylatban az emberek mindössze 16 százaléka vélekedik úgy, hogy a bevándorlás és annak megfékezése egy kifejezetten aggasztó kérdés, melyet nem megfelelő módon kezel hazájuk kormánya. Ehhez képest Németország ennél majdnem háromszor rosszabb arányt produkált, 43 százalék – amely azt jelenti, kis híján minden második német állampolgár – aggódik a német bevándorláspolitika kudarca miatt.

Szintén látható, hogy e témában kifejezetten rosszul teljesít még Olaszország (35%), Svédország (33%), Franciaország (31%), az USA (31%), Belgium (30%), Nagy-Britannia (25%) és Spanyolország (22%) is. Magyarországon azonban a lakosok mindössze 7 százaléka aggódik csak ez ügyben, amely hűen érzékelteti, hogy ezt a kérdést a magyar kormány példásan kezelte, kezeli. 

Terrorizmus

Terrorizmus // Forrás: Ipsos Group 2018

Nagyon úgy tűnik, ebben a kérdésben is köröket verünk a nyugati világra, amely ismételten egy komoly megerősítésként fogható fel, már ami Orbán Viktor nemzeti politikáját illeti. A felmérés szerint ugyanis Törökországon és Izraelen kívül Franciaországban (35%), Belgiumban (25%), Nagy-Britanniában (24%), az Egyesült Államokban (22%), Németországban (21%), Svédországban (14%), Olaszországban (9%), Spanyolországban (9%) is nagyságrendekkel többet aggódnak az állampolgárok a terrorveszély miatt, mint Magyarországon, amely a maga 2 százalékával benne van a kutatás első 5 legbékésebbnek, legbiztonságosabbnak érzékelt országában. 

Bűnözés és erőszakos bűncselekmények

Bűnözés és erőszakos bűncselekmények // Forrás: Ipsos Group 2018

Amíg a világ lakosainak majdnem egyharmadát (33%) foglalkoztatja a saját hazájában előforduló és kezeletlen bűnözés és erőszakos bűncselekmények száma, addig Magyarország a 28 vizsgált tagállam közül a második legjobb helyen szerepel a maga 11 százalékával. És hogy mely nemzeteket vertünk meg ebben a kérdésben is? Svédországot (50%), Szerbiát (39%), Németországot (35%), Nagy-Britanniát (29%), az Egyesült Államokat (29%), Izraelt (28%), Olaszországot (25%), Belgiumot (24%), Japánt (21%), Kanadát (20%), Franciaországot (19%), Spanyolországot (17%), Lengyelországot (16%) és Kínát (13%).

Erkölcsi hanyatlás, morális deficit

Erkölcsi hanyatlás, morális deficit // Forrás: Ipsos Group 2018

Érdekesség, hogy amíg Kínában minden harmadik (37%), az Egyesült Államokban minden negyedik (25%), Németországban és Svédországban majdnem minden ötödik (17%) állampolgár aggódik az országában húzódó, a társadalmat érintő erkölcsi hanyatlás és morális deficit miatt, addig Magyarország a maga 10 százalékával a lista igencsak előkelő helyére került. Emellett Belgiumot (11%), Franciaországot (13%), Kanadát (14%) és Nagy-Britanniát (15%) is előzzük.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a 21. század legégetőbb, a biztonságpolitikát és bevándorlást érintő kérdései kapcsán a magyar kormány nemcsak elégséges, hanem kifejezetten példás politikát folytat.

Nem véletlenül fordul elő, hogy olyan hollywoodi nagyágyúk is, mint például Tom Hanks, úgy nyilatkozik budapesti látogatása kapcsán, hogy „meglepett, hogy Budapesten milyen nyugalom és biztonság honol. Amikor a hajnalig tartó forgatás után autóval vittek a szállodába, akkor megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán, vagy karonfogva sétálnak, kacarásznak, be­szélgetnek. Ilyen nincs sehol a világon. Lenyűgözött a látvány, az, hogy itt ilyen biztonságban élnek. Ezt a pillanatot, ezt a látványt hoztam el magammal a varázslatosan gyönyörű Budapestről.”

(Sümeghi Lóránt, 888.hu)

A sivalkodó Párbeszéd szerint problematikus a BMW-beruházás

Hangsúlyosabb nemzeti nevelés az óvodákban – Mondókára és versekre vannak kiakadva a libsik!!