in ,

Na, tessék: akár hétszázalékos is lehet az idei növekedés

Kövesse velünk élőben a legfrissebb kormányzati bejelentéseket.

Minden 18 év alatti gyerek szülei – illetve azoknak is, akik még középiskolában tanulnak – vissza fogják kapni a befizetett személyi jövedelamadójukat – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a visszatérítés értékhatára a 2020 decemberi teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi átlagkeresetének tizenkétszerese, ami 890 ezer forint körül van. Idén hat vagy akár hét százalékkal is nőhet a GDP, amely az elmúlt 30 évben rekordnak számít.

Gulyás Gergely kijelentette, magyarország 10+5 éves gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal. Ez biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak a megőrzését, ezzel évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz érkezik a déli és az osztrák útvonalon. A miniszter kiemelte, a hazai gáztározók 83 százalékosan vannak feltöltve. Ha az ellenzék vágya teljesülne, akkor 386 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy átlagos háztartásnak.

Nem hozzák nyilvánosságra, hogy az elhunytak között kiket oltottak be és kiket nem

A miniszter azt is elmondta, most a negyedik hullám felszálló szakaszában vagyunk, ennek a csúcspontja kevésbé lesz magas, mint a korábbi hullámok esetében. Ugyanakkor az oltás a hatékony fegyver a vírussal szemben. Van elég vakcina, mindenkit be tudnak oltani, akár három oltással is, az oltottak és az oltatlanok esetében hatalmas a különbség a halálozás és a súlyos megbetegedés területén. Ezért azt kéri, hogy aki még nem tette meg, az vegye fel a vakcinát. A tömegközlekedésben történő maszkhasználatról az üzemeltetők döntenek, de mindenki szabadon dönthet arról, hogy visel-e vagy sem. Azt is elmondta Gulyás Gergely, hogy a személyes adatok védelme miatt nem hozzák nyilvánosságra, hogy az elhunytak között kiket oltottak be és kiket nem.

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, a LIBE delegációja elvtársi segítséget nyújt a baloldali erőknek

– támogatja a magyar Molotov-Ribbentrop-paktumot –,

de valójában nincs súlya annak, amit tesznek és amit leírnak. Ezeknek a képviselőknek nincs elég információja a magyar helyzetről. Egyébként pedig Budapestre érdemes jönni, szép város, a schengeni szabályok alapján pedig mindenki előtt nyitva áll az ország. Orbán Viktor azért nem találkozik a bizottság tagjaival, mert sok a dolga, egy miniszterelnöknek komoly dolgokkal kell foglalkozni, egy ilyen megbeszélés pedig nem lenne az – fogalmazott a miniszter.

Minél hamarabb meg kellene állapodni a helyreállítási alapról

A miniszter színjátéknak nevezte az ellenzéki előválasztást – amelyet tehetséges és kevésbé tehetséges színészek játszanak –, és szerinte nem volt verseny. Azt mondta, a nyolcszázalékos részvétel azt jelenti, hogy ennyi szavazója biztos van az ellenzéknek.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani, mikor lesz megállapodás a helyreállítási alapról. Szerinte minél hamarabb meg kell állapodnia a Bizottságnak azokkal az országokkal, amelyekkel még nem tették meg, hiszen ez

versenyhátrányt is jelent,

de ez a helyzet az előfinanszírozás miatt nem érinti hátrányosan a magyar vállalkozásokat.

Lehet egy időben tartani a népszavazást a választással

Az, hogy Jakab Péter testőrökkel jár, mondta Gulyás Gergely, az a Jobbikra tartozik, bár a neki kifizetett több mint negyvenmillió forintot túl soknak rajta.

Bár amilyen bicskanyitogató a stílusa,

fogalmazott a miniszter, lehet, hogy szüksége van rá.

Gulyás arra a kérdésre, hogy jónak gondolják-e az ötletet, miszerint jövő tavasszal, az országgyűlési választással egy időben tartsák meg a népszavazást is azt válaszolta, a Fidesz frakciója támogatja ezt az elképzelést.

Az inflációval kapcsolatban kijelentette, az infláció kezelése a jegybank feladata, az elemzések optimisták abban, hogy csak átmeneti lesz az árak emelkedése.

Január elsejétől várható, hogy emelkedik a tanárok fizetése

A pedagógusok béremeléséről azt mondta Gulyás Gergely, hogy ez január elsejétől meg fog történni, bár nincs róla hivatalos kormánydöntés, de ebben egyetértés van az érintettek között. Az elmúlt években már történt is lépés a felzárkóztatás érdekében, de azóta a piaci szférában jelentősebben nőttek a bérek, így rendezni kell a tanárok fizetését is az oktatás hatékonyságának növekedése érdekében.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, Bicskén aláírta a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót, amely egy figyelemfelhívó akció. A volt miniszterelnök debreceni inzultusáról azt mondta, egy közszereplőnek nem lenne szabad így viselkednie, de ha már megtette, illene bocsánatot kérnie.

A petíció címzettje a magyar baloldal, amelynek a vezetője Gyurcsány Ferenc.

A miniszter kijelentette, ma az állami oktatási rendszerben résztvevők több mint fele ingyen étkezhet, és az erre a területre fordított összegek is jelentősen nőhetnek. A műtétek várólistáinak csökkentésére is nagyobb összeget szán a kormány, várhatóan hamar látható majd az eredmény. A három szakterületen, ahol valóban hosszabbak a listák, mint a koronavírus előtt voltak, ott nincs pénzügyi korlát, és azt kérték a kórházaktól, hogy ennek megfelelően akár több műszakban, több orvos is műtsön – fogalmazott Gulyás Gergely.

A vizsgálat lezárult

Az Antall József Tudásközpont vizsgálata lezárult. Eszerint az alapítvány gazdálkodása a törvényi előírásoknak megfelelt, de olyan kifizetések történtek, amelyek erkölcsileg helyteleníthetők, így a kormány beszünteti a támogatását – közölte a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány nem tart-e attól, hogy Ukrajna bosszút áll a magyar-orosz gázszerződés miatt a Kárpátaálján élő magyarokon, Gulyás elmondta, ez már előzetesen megtörtént, hiszen az ukrán fél durván korlátozza az anyanyelv-használatot.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Orbán Viktor beintett a brüsszeli bürokratáknak: a miniszterelnök nem fogadja az EP delegációját

A németek megásták saját sírjukat – És bele is feküdtek