in , ,

Na, még egy hülye – Magyarországgal riogat Matovič volt szlovák kormányfő

A szlovák politikus az ukrajnai orosz inváziót egy Szlovákia elleni esetleges magyar támadáshoz hasonlítja.

Igor Matovič szlovák parlamenti képviselő és pénzügyminiszter Magyarország-ellenes kijelentésekkel igyekszik megnyerni magának a választópolgárokat kampánykörútján – szúrta ki a Paraméter.

A politikus sorra látogatja az ország járásait, ahol rendszerint szóba kerül az orosz-ukrán konfliktus. Az emberek gyakran azt a kérdést teszik fel neki, miért gondolja, hogy véget vethetnek a háborúnak azzal, ha fegyvert szállítanak Ukrajnába.

Matovič erre meglepő módon egy olyan történettel reagál, mely szerint Magyarország megtámadná Szlovákia déli részét.

A Zsolna megyéhez tartozó Čadcán a következőképp vázolta fel a történetet:

„Most akkor képzeljük el, hogy a magyarok azt mondanák, hogy elveszik a mi Dél-Szlovákiánkat. Ön vagy bárki más, aki hazafinak érzi magát, nem kérnénk meg a lengyeleket, hogy adjanak fegyvereket? Vagy a cseheket, hogy védekezni tudjunk? Hogy a határok mögé szorítsuk a magyarokat, mert ez a mi hazánk? Ilyen helyzetben vannak az ukránok is, ha tetszik, ha nem” – mondta, majd kifejtette, hogy a magyaroknak ugyanúgy semmi közük Dél-Szlovákiához, mint az oroszoknak Ukrajna bármely részéhez.

„Az oroszok azt veszik most el, ami nem az övék… és ha a magyarok ugyanígy elvennék az ország déli részét, védekeznénk”

– jelentette ki.

Egy másik háborúval kapcsolatos felvetésre a besztercebányai régióban található Žarnovicán kérdéssel válaszolt:

„Hogyan viselkednél, ha – és egyáltalán nem mondom, hogy ilyen fenyegetne, ahogy azt Rastislav Káčer mondja, – de mégis, mit tennél, ha egy reggel bekapcsolnád a híreket, és azt hallanád, hogy Magyarország rárontott Dél-Szlovákiára? Fegyvert ragadnál, hogy megvédd az országot? Vagy azt mondanád, hogy vigyék csak, hiszen ott úgyis magyarul beszélnek?”

Matovičnak korábban is voltak magyar-ellenes megszólalásai, ami enyhülni látszott, amikor 2020 és 2021 márciusa között egy évig az ország miniszterelnöke volt. Mostani viselkedése arra enged következtetni, hogy visszatér korábbi énjéhez, amikor a magyar kisebbség rovására próbált meg népszerűségre szert tenni.

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Magyarországra menekülnek a németek! Özönlenek Magyarországra a németek, akik már nem érzik otthonosan magukat hazájukban

Most bezzeg jól jönne pár vadász, mi? Pozsonyi Ádám: olvasom, hogy Salgótarjánt ellepték a vaddisznók