in ,

Na, ki lop? Lényeges törvénysértéseket talált az ÁSZ a Jobbik, a DK és a Párbeszéd alapítványainál

A számvevőszék szerint több baloldali alapítvány gazdálkodásánál is baj volt az átláthatósággal és a törvényességgel.

„A pártalapítványok ellenőrzése alapján a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint az Új Köztársaságért Alapítvány gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága alapjaiban nem volt biztosított” – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) keddi közleményében.

Az ÁSZ szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapította Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Párbeszéd Magyarországért Párt (PMP) által létrehozott Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint Demokratikus Koalíció (DK) által létrehozott Új Köztársaságért Alapítvány a 2019-2020 évekre nem biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára.

A Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019-2020. években, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-ben nem tett eleget a törvény által előírt beszámolási kötelezettségének, ugyanis nem készített a Számv. tv. szerinti éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést. Ezáltal a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodása átláthatóságát, a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát nem biztosította.

Az éves beszámoló megalapozottsága az ÁSZ beszámolója szerint nem felelt meg a törvényi előírásoknak 2019-2020. években a Megújuló Magyarországért Alapítványnál, 2020-ban az Új Köztársaságért Alapítványnál, mivel az általuk nyújtott támogatások elszámolása során nem a törvényi előírások szerinti bizonylatok alapján jegyeztek be adatokat a számviteli nyilvántartásokba. A bizonylatok hiánya miatt az éves beszámolók nem voltak megalapozottak, nem biztosították gazdálkodásának átláthatóságát.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Álzöld baloldal – Környezetbarát beruházásokat állított le Újbudán a folyton zöldimázzsal házaló baloldal

Hoppá! Egy napon lehetnek 2024-ben az európai parlamenti és az önkormányzati választások