in ,

Most kaptuk a hírt: vakcinagyár épül Debrecenben!

A Debreceni Egyetem rektorával aláírt egy együttműködést az EMMI – jelentették be az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

Mindenszo.hu kommentár: nemzetstratégiai döntés! Egészségügyi döntés! Felelős döntés! Saját vakcinát, saját gyárból! Nem kérjük az ismeretlenek által kifejlesztett nemzetközi milliárdosok ismeretlen oltóanyagait! Nagyon jó döntés született! Magyar vérbe, magyar oltást!

 


 

Debrecenben épülhet meg a nemzeti oltóanyaggyár

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint az alacsony költségvetéssel előállítható vakcinák gyártása valósulhat meg a városban.

Kormányhatározat született a debreceni nemzeti oltóanyaggyár esetleges megépítéséről – derül ki a Magyar Közlönyből. A kormány szerint az oltóanyagok terén a hazai ellátásbiztonság szavatolása és az importkitettség csökkentése nemzetstratégiailag kiemelt érdek, ezért indokolt megvizsgálni a hazai oltóanyaggyártás újraindításának lehetőségét.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint az alacsony költségvetéssel előállítható vakcinák gyártása valósulhat meg Debrecenben, ilyen lehet az influenza, a bárányhimlő, vagy az agyhártyagyulladás elleni vakcina.

A határozat szerint a kormány felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel és a Debreceni Egyetemmel augusztus 31-ig készítsen el egy szakmai tanulmányt a nemzeti oltóanyaggyár megvalósíthatóságáról. A kormányhatározat feladatul adja a piaci környezet megvizsgálását, a nemzeti oltóanyaggyár költség-haszon elemzésének elkészítését, a megtérülési számítások elvégzését. Ezenfelül javaslatot kell tenni az állami szerepvállalás intézményi hátterére, meghatározni a létrejövő szellemi termékek, szabadalmak, oltalmak, illetve fizikai termékek jogi védelmének kérdéseit.

A tanulmányban becsüljék meg a szakértői és klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos előkészítési költségeket, valamint mérjék fel az építészeti és technológiai koncepcióterveket, továbbá készítsenek tervezői költségbecslést.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora egy múlt évi előadásában kitért arra, hogy az egyetem, a Richter Nyrt. és a Fluart Innovative Vaccines Kft. közös kutatási programja keretében létrehozza Közép-Európa első úgynevezett sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzemét, amely megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését. Hozzátette, hogy

Magyarországon állíthatják majd elő a többi közt az influenza elleni vakcinákat, mégpedig olyanokat, amelyek többféle influenzavírus ellen védenek, akár tíz éven keresztül is.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja ugyanezen a konferencián elmondta: a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot nyolcmilliárd forintból hozzák létre, amelyhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében csaknem hatmilliárd forint pályázati forrást nyertek el. Ennek egyik elemeként valósul meg az oltóanyaggyártó kísérleti üzem 2018 végére, a kis szériás vakcinagyártás pedig a tervek szerint 2019-ben indul.

(vg.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Méltó válasz 2004. december 5-re. Pesty László és csapata, no meg a székely ügy, összehozta az egész országot! Egy hihetetlen történet 1 hónappal Trianon 100-ik évfordulója előtt! Videó

Jó hír! Az ismeretlenek által megkínzott fülesbagolycsalád jobban van! – Videó