in ,

Mivé lettek a lengyelek???? Megrongálták Szent II. János Pál szobrát Lengyelországban a pápa halálának 18. évfordulóján

Szégyen és gyalázat

Tömegek vettek részt vasárnap Lengyelország-szerte a Szent II. János Pál halála 18. évfordulóján rendezett emlékmeneteken és más, a lengyel származású pápa élete iránti hálaadást kifejező rendezvényeken.

A Nemzeti Pápai Menetek nevű akciót több lengyel városban, köztük Varsóban tartják meg. A fővárosban sajtóforrások szerint több tízezren vonultak. A lengyel és pápai zászlók alatt vonuló menet élén a II. János Pál által a lengyelországi zarándoklatok során használt pápamobil ment, a díszőrség az egykori egyházfő ereklyéit vitte.

A közép-lengyelországi Lódzban

a menet vasárnap délután indult a székesegyház előtt álló II. János Pál emlékművétől, amelyet vasárnapra virradóan ismeretlen tettesek megrongáltak.

Pápai emlékművek megrongálására Lengyelországban korábban is sor került, a beteg magzatok művi vetélését tiltó, 2020-ban hozott alkotmánybírósági döntést követő tiltakozások közben.

A vasárnapi menetek spontán kezdeményezésként valósulnak meg, lengyelországi egyházi közösségekhez tartozó laikusok azt követően hirdették meg őket, hogy március 6-án a TVN24 amerikai tulajdonú kereskedelmi hírtelevízióban dokumentumfilmet sugároztak, amely azt sugallta, hogy a lengyel pápa még Karol Wojtyla bíborosként, krakkói érsekként egyházi pedofíliát tussolt volna el.

A film számos tiltakozó visszhangot váltott ki Lengyelországban. Több szakértő is megállapította: a rendező nem hiteles forrásokból, hanem az egykori kommunista állambiztonság történészi szempontból megbízhatatlan anyagaiból merített.

A film miatt bekérették a lengyel külügyminisztériumba az Egyesült Államok varsói nagykövetét. Szent II. János Pál jó hírnevét védeni hivatott, a filmet elítélő határozatot megszavazta március 9-én a lengyel parlamenti alsóház, a pápa emlékét védelmébe vette a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás is.

A pápa tanítását felidéző imaestekből is álló megemlékezések a pápa szülővárosában, dél-lengyelországi Wadowicében zárulnak vasárnap este a közszolgálati média által közvetített szabadtéri koncerttel, amelyen részt vesznek az ország politikai vezetői. II. János Pál pápa 2005. április 2-án, 84 éves korában, 26 évig tartó pontifikátusa után hunyt el. 2014-ban avatták szentté.

(MTI)

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Szili Katalin belépett a KDNP-be. Sosem értette, miért nincs keresztény vonal a szocialistáknál – Akkor most elmondjuk

Végre! Megy a levesbe a finn liberós banda! Választott Finnország: kisakkozhatja a hatalomból Sanna Marint a jobboldal