in

Mindenszentekre és halottak napjára készül az ország

A két nagy budapesti temetőben közös imára hívják a híveket

Az üdvözült lelkek emléknapját, mindenszentek napját ünnepli a katolikus keresztény világ november 1-jén, azokét a megdicsőült lelkekét, akikről sokaságuk miatt név szerint nem emlékezhet meg a kalendárium. Az ünnepet a halottak napja követi, ekkor az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert szeretteinkre, rokonokra és barátokra emlékezünk, temetőlátogatással, gyertyagyújtással. Az egyházi ünnepek miatt a legtöbb helyen meghosszabbítják a sírkertek nyitva tartását, november 2-ig reggel héttől este nyolcig.

November 1-jén a katolikus egyház tagjai közös napon ünnepelik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg – írja a közelgő ünnepről, a mindenszentekről a Magyar Katolikus Püspöki Kar sajtószolgálata. Halottak napját pedig november másodikán tartják. Ezen a napon az elhunyt rokonokra és barátokra emlékezünk, elsősorban gyertyagyújtással.

A szerdai, illetve a csütörtöki ünnep miatt a legtöbb helyen a temetők hosszabban lesznek nyitva: november 2-ig reggel héttől este nyolcig várják az emlékezni kívánókat. Az idősebbeknek jó hír, hogy a fővárosi Új köztemetőben mikrobuszok fogják segíteni a belső közlekedést, igénybevételük díjtalan. A főváros két leglátogatottabb sírkertjében a három történelmi egyház képviselői várják az emlékezőket közös imára. Az Új köztemetőben október 31-én fél hattól, a Farkasréti temetőben november 1-jén szintén fél hattól. A megnövekedett forgalom miatt a temetők környékén a rendőri jelenlétet megerősítik.

A megemlékezés az elhunytakról, az imádkozás értük a purgatórium katolikus hittételén alapul

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az ünnep idején is teljes kapacitással fog dolgozni. A gyermekekre, az idősekre és a tartós betegekre különösen kell figyelni, hangsúlyozta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. A gyermekekre leginkább a meglazult sírkövek jelenthetnek veszélyt. Az idősek és a betegek vigyék magukkal a rendszeresen vagy a szükség esetén szedett gyógyszereiket a temetőlátogatás alkalmával. A rendőrség is fokozott óvatosságra inti az embereket. A hatóságok közlése szerint az ünnep miatt sok, kevésbé gyakorlott sofőr is volán mögé ül, így fel kell készülni a váratlan manőverekre. Az érintett napokon megnő a forgalom, ezért érdemes időben elindulni a sírkertekbe.

A Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság külön tanácsokkal készült az emlékezés idejére. Az őszi időjárás specialitásait figyelembe kell venniük az autósoknak, érdemes ellenőrizni az ablaktörlők állapotát. A hosszabb utak előtt szakember segítségével célszerű átvizsgálni a gépjárműveket. A sírkerteket sokan kerékpárral vagy gyalog keresik fel, ők a közlekedés szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportok. Nekik javasolt sötétedés előtt kilátogatni a temetőkbe, aki pedig sötétedés után megy, az gondoskodjon a láthatóságról fényvisszaverő eszközökkel.

Fotó: Bach Máté

A rendőrség a megnövekedett forgalom miatt inti óvatosságra az embereket

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint évente nagyjából húsz tűzeset történik ebben az időszakban. Ezeket a legtöbb esetben a kegyeleti gyertyák vagy a hallo­weeni töklámpások okozzák.

Érdemes a mécseseket olyan helyre rakni, ahol nem érhetnek hozzá semmilyen gyúlékony anyaghoz, vagy a távozás előtt el kell oltani őket.

 

(fotó: Havran Zoltán, magyaridok.hu)

Folytatódik Gyurcsány Ferenc nemzetárulása – Ismét a határon túli magyarok ellen hergel az Őszödi Böszme

Eddig nem sikerült sem Sebestyén Balázséknak, sem a libsi Bödőcséknek sem a libsi médiának meghekkelniük a Nemzeti Konzultációt – 350 ezer kérdőív már beérkezett