in ,

Mindenki nyugodjon le szépen: augusztustól újra nőnek a reálbérek

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint minden esély megvan rá, hogy ebben az évben összességében megőrizzék a bérek a vásárlóerejüket.

Tavaly szeptembertől az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt megugró infláció következtében reálbér-csökkenés valósult meg, amelyre hosszú évek óta nem volt példa. A Kormány a szankciós inflációból eredő problémákra gyorsan reagált, a meghozott inflációellenes intézkedéseknek és a bérek nagyarányú növekedésének köszönhetően augusztustól újra reálbér-növekedés valósulhat meg Magyarországon és minden esély megvan arra, hogy éves szinten ne csökkenjen, hanem emelkedjen a bérek vásárlóértéke. 

Korszakos eredmény, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan, azaz minden egyes évben nőtt a fizetések vásárlóereje, így 2010-hez képest a tavalyi év végére összességében több mint hetven százalékkal volt magasabb a keresetek reálértéke. 2024-ben a növekedés helyreállításával és az infláció mértékének további drasztikus leszorításával újra lehetőség nyílik a korábbi években megszokott, éves szinten átlagosan öt százalék feletti reálbér-növekedési ütem visszaállítására.

2010-hez képest egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon csaknem 4,8 millióan dolgoznak, miközben még soha nem volt ilyen kevés a regisztrált álláskeresők száma. A kormány legfőbb célja változatlan, a családok védelme érdekében a munkahelyek megtartása mellett hosszú távon is biztosítani kell a reálbérek növekedését.

A kormány a rezsivédelemmel, az árstopokkal, legújabban pedig a 15 százalékra emelt kötelező akciózással, valamint az online árfigyelővel harcot folytat annak érdekében, hogy letörje az inflációt. Az intézkedések hatékonyak, az infláció az év eleje óta már harmadával csökkent, októberre pedig egy számjegyűre olvadhat. A kormány számára az infláció elleni sikeres küzdelem kulcskérdés, ugyanis a korábbi években megszokott folyamatos reálbér-növekedési időszakot így állíthatja helyre.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Akcióban a Párhuzamos család – Ugye most már érti mindenki, hogy miért mondtak fel annyian a Telexnél és a 444-nél? Külföldről megy az irányítás

Most mi lesz velünk? Minden magyar aggódni kezdett – Tragédia: a DK egyetlen politikusa sem vesz részt az atletikai vb megnyitóján