in , ,

Mindenki nyugodjon le a p…ba: az EBESZ szerint is szakszerű volt a magyar országgyűlési választás lebonyolítása

Az ellenzék mindenhova delegált ellenőröket, hogy elcsípjék a turpisságokat.

Az ellenzék mindenhova delegált ellenőröket, hogy elcsípjék a turpisságokat. Az EBESZ mintegy 200 megfigyelővel vonult ki Magyarországra. Ketten együtt sem találtak semmit, ezért kénytelenek voltak leírni, hogy szakszerűen zajlottak az áprilisi országgyűlés választások. Természetesen azért a tartótiszteknek is meg kell adni, ami jár: ha nincs hiba, hát kreáltak egyet.

Bár a versengő felek nagyrészt szabadon kampányolhattak, a kormánykoalíció és a kormány üzenetei és tevékenységei között jelentős átfedések voltak. A jelöltek regisztrációja inkluzív volt, és a választóknak különböző alternatívákat kínált, de az elfogult híradások korlátozták a választók lehetőségét arra, hogy tájékozott döntést hozzanak − írta az EBESZ az áprilisi választásokon tapasztaltakról készülő jelentésében.

A szervezet a dokumentum szerint nem talált semmilyen visszaélést a voksolás kapcsán, ugyanakkor nagyon visszafogottan, de igyekeztek kritikát is megfogalmazni. Külön kiemelendő a bizottság azon megjegyzése, miszerint „a kormánykoalíció és a kormány üzenetei és tevékenységei között jelentős átfedések voltak”– vagyis abban talált kivetni valót az EBESZ, hogy a kormány azt csinálta, amit mondott. Persze, ez az uniós intézmények esetében nem feltétlenül szokás, mindenesetre meglepő “kritika”.

 

 

A bizottság, az alapvetően pozitív értékelés ellenére is mintegy 30 ajánlás fogalmazott meg, ezeknek jelentős része azonban inkább formai jellegű, mint például a vitakeretek meghatározása, vagy külföldi választói regisztráció harmonizálása.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-posztjában üdvözölte azt, hogy a szervezet

megerősítette, amit a magyar állampolgárok és mintegy 900 nemzetközi megfigyelő már áprilisban is megállapíthatott, azaz hogy az április 3-án megtartott parlamenti választások és a népszavazás lebonyolítása szakszerű és jól szervezett volt, a jogszabályi környezet pedig megfelelő alapot biztosít a demokratikus választások lebonyolításához.

 

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal!

Gyurcsányék agyonkészülik magukat – Gyurcsány tudni véli, hogy milyen kormány kell az országnak és jelentette, készülnek

Nagy Ervin: fasisztázni sohase féljetek, avagy hányféleképpen lehet alkalmazni egy őskomcsi találmányt?