in ,

Milyen válság? Hasít a turizmus, 15 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Hozza az optimista várakozásoknak megfelelő eredményeket a magyar turizmus

Hozza az optimista várakozásoknak megfelelő eredményeket a magyar turizmus, a KSH adatai szerint júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

2022 júliusában a kereskedelmi szálláshelyeken, azaz szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el. Ez azt jelenti, hogy

a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A belföldi vendégek száma  – elsősorban a tavalyi magas bázis következtében – 8,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 10 százalékkal csökkent. A vendégszám 827 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. Az éjszakák 58 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8,9 százalékkal csökkent.

 

 

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 19, illetve 3,1 százalékkal mérséklődött a tavaly júliusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldi vendégéjszakák 38, illetve 12 százalékát regisztrálták. Ezzel szemben

a  külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt több mint kétszeresére emelkedett.

A szálláshelyekre érkezett 493 ezer vendég összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63 százalékát szállodákban töltötték, ahol több mint kétszeres bővülés történt 2021 júliusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 47 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 26 százalékkal 61 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 35 százalékkal kevesebbet, 6 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Júliusban: 2906 kereskedelmi szálláshely, köztük 946 szálloda és 1201 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 63 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

 

A KSH összehasonlította 2022 január-júliusát az előző év azonos időszakával, ebből az derült ki, hogy

a kereskedelmi szálláshelyeken 106 százalékkal több, összesen 14,6 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 55 százalékkal, a külföldiek közel háromszorosával több (8,6 és 6,0 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 140 százalékkal nőtt, és 239 milliárd forintot tett ki.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


ÚJ! Kövess minket a Twitteren is!
Twitter Logo Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download

 


Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Ez sem stadion – Szijjártó Péter: 3000 milliárd forintos beruházással közvetlenül 9000 új munkahely jön létre Debrecenben

Marha jó a buli – Testvérháború: újra egymásnak esett az ellenzék Egerben