in , ,

Mi folyik itt?? – Három baloldali amerikai szenátor arra akarja rávenni Trumpot, hogy ítélje el az Orbán-kormányt

Semmi sem garantálja, hogy hír igaz

Mindenszo.hu kommentár: tekintettel arra, hogy a 444 és a HVG.hu van a hír mögött, nem tudjuk a hír valódiságát. Ezért kéretik fenntartásokkal kezelni azt.

 

Így ír a pestisracok.hu a felkapott témáról:

 

Három szenátor olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely amellett, hogy elítéli az Orbán-kormányt, Trumpot is cselekvésre szólítja fel. Határozati javaslatot nyújtott be három Demokrata párti szenátor az amerikai szenátusnak, hogy ítéljék el az Orbán-kormányt – írja a hvg.hu a 444-re hivatkozva.

 

Az elítélő határozatot a kaliforniai Dianne Feinstein, az illinoisi Dick Durbin és a connecticuti Chris Murphy nyújtotta be, és annak elfogadása esetén egyrészt a szenátus visszautasítaná a magyar kormány tetteit, hogy aláássa a bíróságok függetlenségét, korlátozza a civil szervezeteket, valamint megsértse a sajtószabadságot és a menedékkérők jogait, másrészt felszólítaná Donald Trump elnököt, hogy erőteljesen védje meg az Orbán-kormány támadásitól az egyetemes szabadságjogokat és a demokratikus normákat.

A határozati javaslathoz kapcsolt közleményükben Feinstein azt emelte ki, hogy az Orbán-kormány aláássa a demokráciát, hogy a választókerületek átrajzolása lehetőséget ad Orbánéknak a hatalmon maradásra, miközben a kormány olyan törvényeket fogadtat el, amelyek az egyesülés és a vallásszabadságot sértik, megfélemlítik a médiumokat és korlátozza a bíróságokat a hatalom ellenőrzésében. Durbin szenátor azt írta, Magyarországon egyre hanyatlik a demokrácia, Orbán Oroszországhoz dörgölőzik, ez pedig egy sértés, tekintve hogy a magyar nép bátran és történelmi módon tért vissza a demokráciához a szovjet zsarnokság évtizedei után. Murphy szenátor arról írt, hogy bár Amerikában is van elég gond a demokrácia megvédésével, de ettől még meg kell védeni külföldön is a demokratikus normákat, Magyarország pedig egy fontos szövetséges, de az Orbán-kormány által a jogállamra jelentett veszély aggodalomra ad okot Magyarország barátai számára.

A határozati javaslatban először a magyar-amerikai kapcsolatokat említik meg Kossuth Lajostól kezdve, majd rátérnek a lényegre, hogy Orbán 2010 óta miniszterelnök, hogy úgy van minősített többsége, hogy arányosan ennyien nem szavaztak rá, hogy szisztematikusan aláásta az alkotmányt, a független médiát és a bíróságokat.

A javaslatban megemlítik az egyházügyi törvényt, a választókerületek átrajzolását, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) létrehozását és a médiatörvényt, a több mint 400 kormánypárti médiumot tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozását, a civil szervezetek megbélyegzését, az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, a bírók korai nyugdíjazását, a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott segítség stigmatizálását, a bevándorlási különadót, és a határon létrehozott tranzitzónákat is. Megemlítenek korábbi, ezeket elítélő nemzetközi jelentéseket is, valamint azt is, hogy mindez az Európai Unió értékeivel is ellentétes, és ezért eljárás is indult az Orbán-kormány ellen.

Forrás: hvg.hu; Fotó: MTI

 

 

(forrás:pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion – Teljesen újjávarázsolja Nyíregyháza laktanyáit a Ke-Víz

Döbbenet – 30 évvel a Rendszerváltoztatás után, 3 kétharmaddal a hátuk mögött még mindig a Fideszeseket érik atrocitások