in , ,

Merkel fél – Rendkívüli rendőri jelenlét közepette tüntettek Chemnitzben

Más tartományokból is érkeztek rendőrök a helyiek támogatására, és erősítést küldött a szövetségi rendőrség is.

Más tartományokból is érkeztek rendőrök a helyiek támogatására, és erősítést küldött a szövetségi rendőrség is.

 

A városban azt követően csaptak magasra az indulatok, hogy hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

Gyászszünet a megölt német férfi emlékére Chemnitzben (Fotó: MTI/EPA/Jens Schlüter)

Ezek egy vasárnapra virradóra történt késelés miatt törtek: Chemnitz belvárosban leszúrtak egy 35 éves német férfit, aki a kórházban meghalt. Az emberöléssel gyanúsított 22 éves szíriai és 23 éves iraki férfit röviddel a bűncselekmény után őrizetbe vették, és hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték őket. A gyilkosság körülményeit még vizsgálják.

 

Berlin elítélte a történteket

Élesen elítélte Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier államfő is, Michael Kretschmer szászországi tartományi miniszterelnök nyilatkozatban pedig hangsúlyozta, a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek terjesztésével mozgósítottak az interneten. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy az állam felveszi a harcot a szélsőségesekkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy Németországban az együttélés alapja csakis a jogállamiság és a demokrácia lehet.

 

Megfigyeltetné az SPD az AfD-t

A chemnitzi tüntetéseken történt erőszakos cselekmények nyomán a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki parlamenti párt alkotmányvédelmi megfigyelését sürgette csütörtökön a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD).

 

Hírügynökségek ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy Markus Frohnmaier, az AfD Bundestag-beli képviselője a hét elején egy Twitter-üzenetben „polgári kötelességnek” nevezte a „halált hozó tömeges migráció” megfékezését. Utaltak arra is, hogy az AfD több helyi szervezet erőszakos fellépést sürgetett az újságírók ellen.

(forrás:www.hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Migráns támadt rá a jobboldali svéd politikusra (videó)

Mészáros megvette, máris nyereséges – Egymilliárd forint lehet a Mátrai Erőmű idei nyeresége