in , ,

Merkel az egész Európai Uniót gyarmatosítaná

Nagyon úgy néz ki, hogy a német kancellár gyakorlatilag még tovább növelné a sokak számára így is nyilvánvaló német befolyást az Európai Unióban

Jövőre, 2019-ben megüresedik az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bizottság (EB) vezetőjének helye is, ami kiváló alkalmat ad Angela Merkelnek arra, hogy rátegye a kezét a posztokra, megszilárdítva a német befolyást az EU-n belül. Az ECB élére már van egy jelentkező Jens Weidmann személyében, azonban a Politico szerint a kancellárt sokkal inkább az EB elnöki posztja izgatja.

Nagyon is valószínű, hogy Németország szeretné megkaparintani az Európai Bizottság elnöki címét, hisz legutoljára 1967-ben volt német elnöke az EB-nek, Walter Hallstein személyében”

– ezt Elmar Brok európai parlamenti képviselő nyilatkozta, aki Merkel pártjának, a CDU-nak tagja.

Az egyik lehetséges jelölt, Peter Altmaier.

Fotó: AFP

A CDU politikusai szerint a berlini kormány csütörtökön ezért próbaképp előugrasztotta a nyulat a bokorból egy, a Handelsblattban megjelent cikk formájában, hogy lássák, milyen lenne az európai reakció Merkel tervére.

A kancellár az EB élére Peter Altmaiert jelölné, aki gyakorlatilag Merkel jobbkeze. Korábban a kancellár kabinetfőnökeként dolgozott, az új német kormányban pedig a gazdasági miniszter posztját tölti be. Ezenfelül korábban már dolgozott a bizottságban. Felmerült azonban Ursula von der Leyen neve is, aki jelenleg a német kormány védelmi minisztere.

Trónok harca – Brüsszel edition

Hozzá kell tenni, hogy Merkelnek ezúttal is elő kell hozakodnia „tehetségével”, ami nem más, mint a pengeélen táncolás. Az ECB esetében azért, mert sem az olaszoknak, sem a franciáknak nem jönne be Weidmann elnöksége.

Az EB elnöki címe azonban sokkal nagyobb hatalmat jelentene Németország számára, ehhez azonban félre kellene söpörnie Merkelnek Manfred Webert, aki szintén pályázik a pozícióra. Weber az Európai Néppárt (EPP) német vezetője, és emellett igen közkedvelt politikusnak számít. Ami Merkelnek viszont problémát jelent, hogy Weber a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, és egy ilyen nagy befolyással bíró pozíciót a kancellár nem biztos, hogy szívesen átengedne a bajor testvérpártnak.

A botrányt okozó Martin Selmayr.

Fotó: AFP

Végezetül pedig az is egy komoly dilemma a német kancellár számára, hogy a német túlsúlyt hogyan venné be az Európai Unió gyomra. Emiatt már korábban is kapott kritikákat az EU, azóta pedig előkerült a Martin Selmayr-ügy is. Róla mi is írtunk több ízben, Selmayr az Európai Bizottság főtitkárává vált, igen megkérdőjelezhető körülmények között. Így ha még az EB elnöke is német politikus lenne, azzal szinte teljessé válna az Európai Unió német gyarmatosítása.

(Forisek Ádám, 888.hu)

Szijjártó: számos ponton egyezik az olasz és a magyar kormány migrációs politikája

Szakadékba tart az ellenzék – Az LMP és a DK be sem kerülne a parlamentbe